Seks i grad 2

seks i grad
Zabava, prijateljstvo, moda: Seks i grad 2 donosi sve to i još više od toga kada Carrie (Sarah Jessica Parker), Samantha (Kim Cattrall), Charlotte (Kristin Davis) i Miranda (Cynthia Nixon) još jednom zagrizu Veliku jabuku – i još štošta – u sjajnom nastavku svojih užurbanih života i ljubavi.

Što se događa nakon što kažete – uzimam? Život je upravo onakav kakav su ove dame priželjkivale, ali ovo ne bi bio Seks i grad da u životu nema još iznenađenja... ovaj put u obliku glamurozne, suncem okupane pustolovine koja ove žene iz New Yorka odvodi na jedno od najluksuznijih, najegzotičnijih i najživopisnijih mjesta na svijetu, gdje se iza svakog ugla krije nešto tajanstveno. To je kao naručen bijeg za prijateljice koje se – usprkos opiranju – nađu u tradicionalnim ulogama supruga, majki i još koječega. Naposlijetku, katkad jednostavno morate nekamo pobjeći s prijateljicama.

seks i grad


Dvanaest godina, šest sezona i jedan iznimno uspješan film. Seks i grad je prerastao u međunarodni fenomen, a gledatelji diljem svijeta osjećaju se tako povezano s Carrie, Samanthom, Charlotte i Mirandom da ih doslovno smatraju bliskim prijateljicama, a ne fikcijskim likovima.

Scenarist/producent/redatelj Michael Patrick se prisjeća: - Kad je izašao prvi film, u kinima sam vidio redove žena koje su se uredile kao da idu na zabavu. Imao sam osjećaj da su bile uzbuđene što će to posebno vrijeme proslaviti sa svojim prijateljicama – i onima na sjedalima i onima na ekranu. Stoga, kada sam počeo razmišljati o nastavku, znao sam da želim nastavak te zabave. Želio sam da film bude zabava.

seks i grad



Iako nije želio da Seks i grad 2 bude konvencionalna komedija, Kingu su se nametnuli razni tradicionalni oblici i on je promijenio žanr.  - Ove četiri žene nikad nisu bile tradicionalne, pa ni sada nisu takve. Miranda je rodila vanbračno dijete, udala se dosta kasno i ona je alfa supruga. Charlotte se preobratila na židovstvo, usvojila je azijsku djevojčicu i dobila još jednu kćer. Samantha je isprobala život u vezi i odlučila da će zauvijek ostati sama. A Carrie je učinila sve u svojoj moći kako bi njezina veza s Facom uspjela i kako bi ostala samozaposlena spisateljica.

seks i grad



- Na početku filma ovi se likovi nalaze u stereotipnim ženskim ulogama, kaže King. - Carrie Bradshaw, vječna single cura, sada se bori s titulom supruge. Kako titula gospođe utječe na ženu čiji je identitet, a da ne spominjemo karijeru spisateljice, bio povezan s idejom da je single? Miranda, partnerica u prestižnom njujorškom pravnom uredu, je otkrila da unatoč godinama koje je provela u pokušaju da dokaže suprotno, zaposlene žene mogu naići na velike prepreke u karijeri. Charlotte, koja je oduvijek sanjala o tome da će biti savršena majka i da će imati obitelj punu ljubavi, sada ima obitelj punu ljubavi i otkriva koliko je zapravo daleko od savršene majke. Skandalozna i otvorena Samantha bavi se tabuom menopauze i starenja tako što se bori protiv ideje da se žena kada doživi tu promjenu i sama mora promijeniti.

Igrajući se s temom filmaši su pronašli način da povećaju razinu fantazije u ovom filmu tako što će četiri prijateljice povesti na odmor na jednu od najegzotičnijih i najpopularnijih lokacija na svijetu, na mjesto koje je istodobno posve moderno i nadasve tradicionalno – u Ujedinjene Arapske Emirate.
Producent John Melfi kaže: - Naši likovi u ovom filmu isprobavaju stil života o kojem većina nas može samo sanjati. Međutim, filmovi su to uvijek radili – dopuštali su nam da pobjegnemo na par sati i živimo živote predivnih ljudi u glamuroznom svijetu, kamo inače nikad ne bismo imali priliku otići.“

seks i grad


Na kraju treba reći nešto i o svim divnim krpicama u filmu. Iako njujoršku filmsku modu vjerojatno nitko ne radi bolje od kostimografkinje Patricije Field, Seks i grad 2 je njoj i njezinom timu postavio posve nove izazove. Kulturološki šok je blagi opis onoga što bi se dogodilo kada bi se cipele Manola Blahnika pod pustinjskim nebom susrele s burkama.

Field je rekla: - Veliku inspiraciju pronalazim u scenariju, a s ovim sam se dosta zabavila zato što nas je odveo na jedno čarobno mjesto. Element fantazije bio je vrlo poseban i poslužio je kao odlično polazište za stvaranje nečega predivnog i manje stvarnog.

seks i grad


Originalni naslov: Sex and the City 2
Redatelj:    Michael Patrick King (Sex and the City)
Scenarij:     Michael Patrick King (Sex and the City, „Murphy Brown“)
Producenti:     Michael Patrick King (Sex and the City)
                   John P. Melfi (Sex and the City,  On the Make, Rome)
                   Sarah Jessica Parker (Spinning Into Butter, Sex and the City)
                   Darren Star („Beverly Hills“, „Melrose Place“)
Uloge:  Sarah Jessica Parker (The Family Stone, Smart People, Mars Attacks!)
            Kim Cattrall (Ice Princess, 15 Minutes, Police Academy)
            Kristin Davis (Couples Retreat, The Shaggy Dog, Deck the Halls)
            Cynthia Nixon (One Last Thing, Little Manhattan, Igby Goes Down)
Žanr:     romantična komedija
Trajanje: 140 minuta

zena.hr