Pilule, flaster, prsten, spirala – što izabrati?

Prednosti i nedostatci raznih kontracepcijskih sredstava te razlike u cijeni.

Naši stari taj problem najčešće su taj problem rješavali "vadi-ga-van" metodom, ali danas čak i tinejdžeri znaju što je preejakulat i da se od njega također može zatrudnijeti.

Kondomi su i dalje popularna metoda, no ne želite li svaki seks uništiti trčanjem do ladice, skidanjem omota, navlačenjem ili pak sklizanjem istog, vrijeme je da malo razmislite o drugim metodama zaštite. Danas ih ima stvarno puno, pa više zaista nema mjesta za rečenicu "ups, dogodilo se".

No iako je varijacija kontracepcijskih sredstava u većini slučajeva prednost, žene se lako mogu pogubiti među raznim pilulama, flasterima ili prstenima. Zato smo za vas odlučili saznati cijene te prednosti ili nedostatke raznih kontracepcija. Počinjemo od onih koje se umeću u ženu, do onih koje žene uzimaju na razne načine.

Spirala

Dugotrajno i vrlo sigurno sredstvo zaštite s jednim velikim nedostatkom - preporuča se ženama koje su bar jednom rodile te imaju stabilnu vezu bez rizika od spolno prenosivih bolesti.

Spiralu danas koristi 90 milijuna žena diljem svijeta, a funckcionira na način da uložak, koji se stavi unutar maternice, uzrokuje dodatno stvaranje prostaglandina (malih tkivnih hormona) pa utječe na mogućnost implantacije odnosno ugnježđenja oplođenoga jajašca. Jednom kad se (navodno) bezbolno unese u ženu na ginekološkom stolu, ona će u njoj biti 5 godina, nakon čega će se zbog potrošenosti hormona morati zamijeniti.

Osim što sprečava začeće, spirala ima blagotvorni utjecaj na obilne menstruacije - godinu dana nakon ugradnje menstruacija traje 2 dana, a jedna od pet žena više ni nema menstrualno krvarenje. Spirala ne utječe ni na krvni tlak, funkciju jetre i koagulacijske mehanizme te smanjuje rizik oboljenja od raka endiometrija.

Ona je prihvatljiva i za osobe konzervativnog svjetonazora koje strahuju da bi ovakva vrsta uloška mogla biti abortivno sredstvo zbog utjecaja na implantaciju. Za spiralu je dokazano da nema takvo intercepcijsko djelovanje.

Cijena same spirale je oko 1200 kuna, a umetanje ovisi o ginekologu i varira od 400 do 600 kuna.

Prednosti: dugotrajnost, cijena, kraći ciklusi
Nedostaci: prije umetanja potrebna barem jedna trudnoća

Prsten

Relativno nova kontracepcijska metoda, idealna za one žene koje nisu rodile, ne vole kondome i zaboravljaju piti pilule u određeno vrijeme.

Fleksibilni, bezbojni i prozirni prsten promjera 52,5 mm postavlja se u rodnicu prvog dana menstruacijskog ciklusa i potom ostavlja na istom mjestu kroz 3 naredna tjedna. Prsten se može tijekom ovog vremena izvaditi (do maksimalno 4 sata), bez utjecaja na kontracepcijsku sigurnost.

Nakon tri tjedna primjene, slijedi tjedan dana pauze, za koje vrijeme slično kao kod pilula nastupa krvarenje. Sedmi dan pauze u rodnicu se postavlja novi kontracepcijski prsten.

Prsten se u Americi koristi od 2001. godine, a danas postoji u više od 70 zemalja svijeta. Onemogućava trudnoću na način da u krvotok otpušta hormone koji sprečavaju oslobađenje zrelih jajnih stanica iz jajnika, a cijena mu je oko 140 kuna.

Prednosti: mozak na paši u kontekstu oralnog uzimanja kontracepcije
Nedostaci: cijena, mogućnost neugodnog osjećaja u rodnici

Flaster

Ako vam se ne sviđa ideja "prtljanja dolje" jednom mjesečno, a niste ni preveliki obožavatelj uzimanja pilula u određeno doba dana, za vas je idealan flaster. Prema uputama, flaster se nalijepi na određene dijelove tijela (ti dijelovi nipošto ne smiju biti u neposrednoj blizini jajnika) te se mijenja 3 puta mjesečno.

Kontracepcijski flaster postupno otpušta hormone koji sprečavaju ovulaciju i ometaju pripremu sluznice maternice za ugnježđenje oplođenog jajašca. Cijena kutije s 3 flastera je oko 100 kuna.

Prednosti: slobodan odnos bez svakodnevne brige o kontracepciji
Nedostaci: vidljivost na koži, mijenjanje svaki tjedan, cijena, ne smiju ga upotrebljavati dojilje, pušačice te žene starije od 35

Pilule

Pilule mogu djelovati na tri načina: sprečavaju rast folikula te oslobađanje jajne stanice iz njih, odnosno ovulaciju, sprečavanje spermija da dođu do jajne stanice (zgušnjava sluz) te, ako ipak dođe do oplodnje, sprečava jajnu stanicu da se ugnijezdi i dođe do maternice.

Uzimaju se svakodnevno i oralno. Iako im je sigurnost gotovo 99%, njihova najveća mana je što se uzimaju svaki dan (osim tjedan dana pauze), a svakoj ženi barem će se jednom tijekom uzimanja dogoditi da zaborave popiti koju, nakon čega slijedi niz kompliciranih pravila ovisno o tome u kojem ste je tjednu zaboravili uzeti.

Nuspojave pilula već su postale mitovi s kojima se plaše mala djeca kako im slučajno ne bi palo napamet seksati se. Naime, moguće nuspojave su debljanje, problemi s tenom, dlakavost, probojna krvarenja i neki ozbiljniji zdravstveni problemi, no teže nuspojave događaju se vrlo rijetko, a među varijacijama pilula sigurno postoje barem jedne koje će ženi odgovarati bez da je pretvore u dlakavog jetija koji non stop krvari i prežderava se.

O pilulama nije potrebno pisati dugo i naširoko; njihovo djelovanje u potpunosti je jasno - no željeli bismo vam ukazati na neke čimbenike koji većini žena nisu poznati, a to je ponajprije cijena.

Naime, ovisno o vrsti pilula, cijene variraju od 0 do čak 150 kn. Naravno, ne odgovara svima ista vrsta hormona i žene se ne bi trebale ravnati samo po cijeni, ali neke pilule imaju gotovo istu razinu hormona, a njihova cijena u potpunosti je drugačija.

Trinovum su primjerice pilule koje se opisuju kao zastarjele i s velikom razinom hormona, no neki doktori ih i dalje preporučuju, a preko HZZO-a dobivaju se besplatno, kao i Diane 35 koje se preporučuju curama s problemima s aknama i neredovitim menstruacijama. Usput budi rečeno, razina hormona etinilestradiola kod Trinovuma i primjerice Yasmina, koji se smatra niskohormonskim, je gotovo ista.

Od ostalih niskohormonskih tu su Cilest, Triquilar i Logest, koje koštaju od 59 (Cilest), 75 (Triquilar) do 79 (Logest). Novitet su pilule pod nazivom Lyndinette 20 ili 30 (broj koji predstavlja razinu hormona; 30 su "jače"), a propisuje se umjesto Logesta, koji ima gotovo istu razinu hormona, iz razloga što je na dopunskoj listi HZZO-a, pa košta duplo manje.

Najviše u cjenovnom rangu su Yaz, Yasmin, Qlaira i Novynette. Kod Yaza nema pauze od 7 dana u uzimanju, što pruža ritam koji ženi onemogućuje da zaboravi uzeti tabletu. Yasmin je bez obzira na sve skandale i dalje najpopularnija pilula u Hrvatskoj, vjerojatno iz razloga što ima diuretičko djelovanje i ne zadržava vodu te ne "pripomaže" debljanju.

Qlaira su prve tablete s prirodnim estrogenom te djeluju u 5 faza i imitiraju prirodan ciklus. Novynette su relativno nove na hrvatskom tržištu te sadrže vrlo nisku dozu hormona. Cijene su sljedeće: Yaz i Yasmin oko 120 kuna, Qlaira 122kn, a Novynette 95.

A evo i konkretnih brojeva u sastojcima:

Yasmin: 1 film tableta sadržava 3,0 mg drospirenona i 0,030 mg etinilestradiola

Yaz: drospirenon 3 mg i etinilestradiol 0,020 mg

Logest: 1 obložena tableta sadržava 0,075 mg gestodena i 0,020 mg etinilestradila

Lyndinette: navodno isto kao Longest

Diane 35: 1 tableta sa šećernom ovojnicom sadržava 2 mg ciproteron-acetata i 0,035 mg etinilestradiola

Cilest: 1 tableta sadrži 0,25 mg norgestimata i 0,035 mg etinilestradiola

Novynette: Jedna filmom tableta sadržava 0,020 mg etinilestradiola i 0,150 mg dezogestrela

Trinovum: 7 bijelih, 7 ružičastih i 7 narančastih tableta; 1 bijela tableta sadrži 0,5 mg noretisterona i 0,035 mg etinilestradiola. 1 ružičasta tableta sadrži 0,75 mg noretisterona i 0,035 mg etinilestradiola. 1 narančasta tableta sadrži 1,00 mg noretisterona i 0,035 mg etinilestradiola.

Triquilar: 6 crvenosmeđih, 5 bijelih i 10 tamnožutih; 1 crvenosmeđa obložena tableta sadržava:0,050 mg levonorgestrela i 0,030 mg etinilestradiola; 1 bijela obložena tableta sadržava: 0,075 mg levonorgestrela i 0,040 mg etinilestradiola; 1 tamnožuta obložena tableta sadržava: 0,125 mg levonorgestrela i 0,030 mg etinilestradiola

Qlaira: 2 tamnožute tablete, od kojih svaka sadrži 3 mg estradiolvalerata
5 srednjecrvenih tableta, od kojih svaka sadrži 2 mg estradiolvalerata i 2 mg dienogesta
17 svijetiožutih tableta, od kojih svaka sadrži 2 mg estradiolvalerata i 3 mg dienogesta
2 tamnocrvene tablete, od kojih svaka sadrži 1 mg estradiolvalerata

Prednosti: spontani odnosi bez razmišljanja je li kondom/flaster/prsten/spirala na mjestu, skraćivanje i olakšavanje ciklusa
Nedostaci: sve viša cijena koja je u susjednim državama i upola manja, ne pružaju zaštitu od spolnih bolesti, svakodnevno uzimanje

Koju god kontracepciju odabrali, svakako napravite nalaze krvi, a možete izmjeriti i razinu hormona.

Nažalost, mnogi ginekolozi kontraceptive prepisuju kao bombone, bez ikakvih pretraga, stoga ako je i vaš ginekolog jedan od takvih, prisilite ga da vam napiše uputnicu za pretrage i napravite ih za svoje dobro.

female.hr