Nije sve u seksu, ima nešto i u napaljivanju

No čini se da je seksualni život parova puno više od same predigre i seksa. Seksolozi smatraju da su za opstanak veze podjednako važni i oni trenuci kada se međusobno napaljujemo.

Svi smo doživjeli te seksi trenutke koji možda nisu izravni seks, ali itekako mirišu na seks. Vi i dečko odlazite na zabavu vaših prijatelja. Tokom večeri izmjenjujete kratke poglede i dodire koji samo dodatno raspaljuju vašu maštu. Ponekad je dovoljna samo jedna riječ kako bi se probudila želja. I često to napaljeno raspoloženje stvara na našim licima tupasti osmijeh, a misli su odavno u oblacima. Kemija je nezaobilazna.

Seksolozi već godinama u svojim terapijama naglašavaju važnost tih kratkih, ali itekako seksi trenutaka. U struci oni se označavaju kao „simmering", što zapravo označava način kuhanja tokom kojeg se hrana stavlja u vruću tekućinu, a temperatura se održava točno na granici ključanja.

A dodiri, pogledi i riječ koje napaljeni parovi izmjenjuju su upravo to - na granici seksualnog ključanja. Seksolozi smatraju da je veza, koju na taj način parovi ostvaruju, veoma važna za opstanak odnosa, a po važnosti se skoro može mjeriti i sa samim seksom.

Posebno naglašavaju kako su „simmering" taktike važne za parove koji se nalaze u ozbiljnim i dugogodišnjim vezama, a zbog previše obveza (posao, domaćinstvo, obitelj) ne pronalaze puno vremena za sebe.

A koje su to taktike? One su veoma individualne i ovise od para do para. Za nekoga je to lepršavi dodir po vratu, netko drugi počinje ključati samo zbog jednog određenog pogleda, dok se treći pale na intimne šale. Koja god bila vaša metoda, seksolozi naglašavaju da se ta veza treba održavati tokom svakodnevne rutine jer na taj način par podgrijava svoju seksualnu želju. Vi sami znate što točno pali vašeg partnera. A uz pomoć moderne tehnologije, ti trenuci se podignuti na višu razinu. Seksi poruka i/ili izazovna fotka mogu radni dan učiniti itekako ljepšim.

Revija.in - Budi.in