Ne smijete se seksati s nekim tko nije budan

Prema podacima američkog Kongresa, silovanja se unutar vojske događaju dva puta češće nego kod civila, a jedna od tri žene u američkoj vojsci je silovana, piše jutarnji list.

Stoga savjeti poput "nemojte imati seksualni odnos s nekim tko nije budan" ili "nemojte stavljati drogu u tuđe piće kako biste utjecali na njegovo ponašanje" zvuče poput loše šale. Kontroverzni savjeti postavljeni na Facebook stranici mornarice trebali su navodno podići svijest o prevenciji seksualnih napada, ali Facebook fanovi doslovno su ih ismijali.

"Kad netko hoda sam, ostavite ga na miru", ili "ako se zaustavite kako biste pomogli nekome tko je imao kvar na automobilu, sjetite se da ga ne smijete napasti", izazvali su pravu buru na Facebooku, a stranicu su preplavili komentari.

Neki su mislili da je riječ o šali, poput Joshua Jimeneza koji je napisao "svim se silama pokušavam suzdržati od smijeha" dok je bilo onih poput izvjesne Cristine Bassitt koji nisu mogli vjerovati da je to istinito.

"Uopće nije smiješno kad ovako nešto napiše mornarica. Mogu zamisliti neke moje neozbiljne prijatelje da to rade, ali mornarica?!?", ostavila je komentar. Usprkos svemu mornarica je branila svoje stavove.
Neprijavljeni zločini

- Namjera postavljanja ovog plakata je da se potakne diskusija o ozbiljnoj stvari.

To je zločin koji se neće tolerirati i mornarica će nastaviti ispitivati na koje sve načine tu poruku možemo prenijeti svojim mornarima kako bi shvatili koliko je to ozbiljno - rekla je glasnogovornica mornarice, poručnica Alana Garas.

Mornarica je 20 minuta nakon što su savjeti osvanuli na njenoj Facebook stranici također ostavila komentar koji navodi: "Koliko god tužno zvučalo, iznenadili biste se kolikim ljudima se moraju objasniti ove naizgled osnovne stvari".

Prema podacima koje je iznijela poručnica Garas, prošle je godine u mornarici bilo prijavljeno 611 slučajeva seksualnog nasilja. Od toga je 441 slučaj bio službeno istražen, dok je u ostalih 170 žrtva dobila medicinsku njegu i pomoć, ali nije došlo do kasnije istrage. Brojke su također u odnosu na 2009. narasle za 3 posto.

Izvješće Pentagona za 2010. godinu o seksualnim napadima u vojsci navodi kako je tri tisuće žena bilo seksualno napastovano u 2008., što je pak 9 posto više nego godinu dana prije. Za žene koje su u vojsci u Iraku i Afganistanu, stopa seksualnih napada američkih vojnika porasla je za 25 posto.

Seksualno napastvovanje jedan je od najčešćih neprijavljenih zločina u američkoj vojsci. To ujedno znači kako žrtve koje ne prijave zločin ne dobiju niti medicinsku i psihološku pomoć koja im je potrebna. Kako bi žrtvama olakšali da prijave seksualni napad američka vojska ima politiku tzv. ograničenih i neograničenih prijava.

Kod ovih posljednjih zločin mora biti prijavljen nadređenom časniku i NCIS-u zbog istrage i potom žrtvu odvjetnici obavještavaju o njenim pravima.

Kod ograničene prijave žrtva dobija na vremenu. Ne mora odmah obavijestiti nadređene o tome što joj se dogodilo, ali dobija punu medicinsku i svu ostali pomoć. Većina žrtava odlučuje se upravo za takvu vrstu pomoći, jer ih većina izbjegava prijaviti zločin nadređenima.

Srame se, boje se priznati da su bili žrtvama, a kako se najčešće radi o njihovim kolegama, boje se i za svoju karijeru. Mornarica je međutim rod vosjke koji je prvi imao razrađeni program za žrtve nasilja.

Do sada su na stranici američke mornarice postojali samo savjeti za potencijalne žrtve. Oni su uključivali rečenice poput "konzumirajte alkohol umjereno" ili "imate pravo reći ne za seks, čak i ako ste se već ljubili ili spavali s osobom s kojom se nalazite ili ste provokativno odjeveni".
‘Kancerogeni savjeti'

Umirovljeni mornarički kapetan, koji piše vlastiti blog pod pseudonimom "CDRSalamander" i redovno gostuje kao bloger na web stranci mornaričkog instituta, sasjekao je u korijenu mornaričke savjete protiv seksualnih napada.

- Još uvijek ne razumijem što učiniti s ovim kancerogenim savjetima. Postoje načini kako progovoriti o seksualnim napadima i savjeti koje trebamo dati mornarima. No, ovo nema apsolutno nikakav učinak osim kontraproduktivnog. Ne samo da su savjeti potpuno beskorisni za mornare, već se zbog njih cijela mornarica čini poput gomile idiota koja se još i oglasila na Facebooku - napisao je on.

Ako je mornarica i željela pružiti drugačiji pristup te umjesto potencijalne žrtve, kao do sada, savjetovati potencijalne napadače, njihov je pokušaj završio vrlo neslavno.