Nakon ovisnosti o seksu stigla je i seksualna anoreksija

ovisnost o sexu

O seksualnim ovisnicima već se moglo čuti, a zvijezde poput Michaela Douglasa ili Tigera Woodsa u medijima su otprije označeni predatorima između plahti. Istodobno, doduše još uvijek vrlo stidljivo i bez zvučnih imena na javnom stupu srama, pojavljuje se dijametralno suprotna kategorija kad su u pitanju poremećaji iz najintimnije sfere - tzv. seksualna anoreksija.

Termin je to koji se sve češće pojavljuje u rječniku američkih terapeuta za partnerske odnose, a nakon The New York Timesa ovom se problematikom u jednoj od svojih emisija pozabavila i Oprah Winfrey.

“Zašto ne bismo premalo seksa tretirali na isti način na koji se to događa sa seksualnom ovisnošću? Veza mi je u gadnoj krizi, a ako se moja partnerica uskoro ne odobrovolji u krevetu, morat ću otići”, samo je jedno od pitanja koje muči zabrinutog ljubavnika izgladnjelog aspstinencijom. Seksualna anoreksija brzo je definirana kao duševno, tjelesno i emocionalno stanje izbjegavanja seksa. U prijevodu, riječ je o još jednoj manifestaciji poremećaja intimnosti, koji posljednjih godina kao da kosi odnose i veze.

- Razlozi mogu biti i zdravstvene prirode poput dojenja, menopauze ili lijekova, no najčešće je, na žalost, u pitanju otuđenje u vezama - kaže dr. Drew Pinsky.

vecernji.hr