Muškarci probleme rješavaju seksom, žene razgovorom

... vezi i da bi oba partnera bila sretna i zadovoljna, muškarci bi morali da pokažu više volje da razgovaraju o problemima, a žene bi trebalo da budu velikodušnije u spavaćoj sobi.

Centar za savjetovanje u vezama "Relate" ističe da različiti načini na koje se muškarci i žene nose s emocionalnim problemima otkrivaju tipične stereotipe. Na primjer, muškarci se osjećaju krajnje neprijatno kada njihova romansa stigne do tog nivoa da je jedino rješenje da se za pomoć obrate psihologu specijalizovanom za brak i veze.

I dok žene preferiraju da razgovorom rješavaju probleme prije nego što postanu ozbiljni, muškarci čekaju dok sve ne počne da se raspada. Istraživanje je pokazalo da zbog toga pripadnici jačeg pola češće pate od depresije ili se odaju alkoholu.

- Muškarca na savjetovanje možete odvesti samo silom, a i tada će se buniti. Oni rješenje traže samo kada "brod tone". Jednostavno, oni se prave da problemi ne postoje. Žene će, s druge strane, potražiti pomoć prije nego što se nešto katastrofalno desi - objašnjavaju psiholozi.

Istraživanje je pokazalo i nešto što je općepoznato, a to je da muškarce motiviraju jednostavne potrebe, uglavnom seksualne prirode. I kad pristanu da se za pomoć obrate stručnjacima za brak i veze, muškarci to rade samo zato što veruju da će zauzvrat dobiti više seksa.

Izvor: telegraf.rs