Može li vas partner još uvijek seksualno uzbuditi?

U našoj nas maloj zemlji neprestano bombardiraju brojkama i njihovim statistikama. Imamo najveći porez, najviše nezaposlenih, golemu percepciju korupcije, a međunarodne financijske i političke institucije neprestano nam smanjuju ionako niske rejtinge. Što je sa seksualnim brojkama iliti statistikama o seksualnosti? Eto bar nešto po čemu se ne razlikujemo od civiliziranih zemalja.


Manje od pola ih se uvijek ili gotovo uvijek može uzbuditi sa svojim partnerom
U dugoročnoj ste vezi, godine prolaze; ponekad ste sretni, a ponekad manje, ali ipak ostajete zajedno. Možda već imate i djecu, možda vas vežu samo krediti, a možda se zaista volite i ni ne pomišljate na rastanak, ali istovremeno ste si spremni priznati da je vaš seksualni život jednostavno - ispod očekivanja. Na tportalu čitate o tome kako bi i što bi trebalo, pokušavate nove poze, lijevo, desno, gore, dolje. Ponekad se osjećate pomalo nespretno jer uistinu - lakše je nešto napisati nego provesti u djelo.

Ne morate previše brinuti. Pa i drugi se osjećaju nespretno. Međutim, sve se to može popraviti. Tomu i služe sex fileovi tportala. Da bismo mogli vidjeti što se možemo popraviti, moramo prvo prikupiti brojke o postojećem stanju stvari. Zamalo tisuću ispitanika procjenjivalo je koliko su zadovoljni različitim aspektima svog seksualnog života. Podijelili smo njihove odgovore u nekoliko glavnih tema, te vam ih donosimo u sljedećim člancima.

Osjećate li još uvijek gromove i munje?

Vječno je pitanje može li se strast zadržati i nakon što zauvijek odlepršaju oni leptirići iz trbuha koji su se pojavili na početku veze. Znate, to su oni koje osjećamo prvih nekoliko mjeseci, pa možda čak i godinu dana? Lako je jebežljivima, svježe zaljubljenim golupčićima - njima svakako možemo zavidjeti. Pitanje je što se događa kad se prvotna plima strastvene moždane kemije pretvori u oseku?

Na pitanje 'Može li me partner/ica još uvijek seksualno uzbuditi?' 80 posto muškaraca i 74 posto žena u svojim dvadesetima spremno odgovara s 'uvijek ili gotovo uvijek' (uočite, čak ni u ovoj najmlađoj ekipi neće svi reći da su uvijek spremni!). Isti će odgovor dati 73 posto muškaraca i 47 posto žena u tridesetima. Hm, dečki se, dakle, još dobro drže - svega sedam posto manje njih može se uvijek napaliti na svoju partnericu. Ali što je s curama? Manje od pola ih se uvijek ili gotovo uvijek može uzbuditi sa svojim partnerom.
OK, tridesete su doba kada većina parova ima malu djecu, teško je između mijenjanja pelena uspavljivanja naći vremena i energije za zločestoće u bračnom krevetu. Prođe još desetljeće, pa tu već i dečki posustaju i postotak muškaraca i žena koji će reći da ih njihov partner još uvijek može uvijek ili gotovo uvijek seksualno uzbuditi se skoro izjednačava: 56 posto muškaraca i 47 posto žena. Ajde, žene su bar postojane u svojim odgovorima. Dapače, identičan postotak žena u svojim pedesetima daje isti odgovor.

Zanimljivo je da postotak muškaraca koji u svojim pedesetima tvrdi da ih partnerica još uvijek može seksualno uzbuditi (gotovo) uvijek pada na 40 posto. Zgodan obrat. Tko zna što bi se dogodilo da ljudi prosječno žive stotinjak godina i da su još tada seksualno aktivni. Lako je zamisliti grotesku u kojoj stogodišnjakinje sa štapovima jure iznemogle djedove koji se skrivaju po mračnim zakucima gradskih birtija i žale uz šalicu gruzijskog čaja: 'Ja jednostavno više ne mrem...'

Vrijeme za paniku

Šalu na stranu, svi oni koji se nalaze u ovim postocima su zapravo sretnici. Pa i mnogi koji na ovo pitanje odgovaraju s 'često' ili bar 'ponekad' (moj me partner može uzbuditi). Sretni su jer među muškarcima postoji stabilnih tri posto koji i u svojim dvadesetima i u tridesetima i u četrdesetima (te njih sedam posto u pedesetima) na ovo pitanje odgovaraju 'nikad'.

Ženske statistike kažu da se njih tri posto u svojim dvadesetima, šest posto u tridesetima i četrdesetima te 10 posto u pedesetima nikad, baš nikad ne može uzbuditi sa svojim partnerom. E, ako ste se u toj brojki prepoznali, tek onda je vrijeme za paniku. Ako zaista želite ostati u toj vezi, a puteno ste biće i imate potrebe, mijenjate nešto. Ako ionako ne mislite da ta veza ima budućnosti, pa što u njoj više radite - partner vas nikad, baš nikad ne može seksualno uzbuditi?!

izvor: tportal.hr