Kako se možemo ’’drogirati’’ seksom

veze, sex, orgazam, flert, ljubav, ljubav strast, sex, sex, droga, seks, seks, tijelo, kalorije, promjene ponašanja, komunikacija, konverzacija, Nježan je, pažnja, privlačnost, suprotni spol, pitanja, Poznavanje partnera, navike, muškarac, žena

Jedan način za to je i orgazam, tijekom kojeg se mijenjaju mnoge funkcije mozga i tijela. Postoji mnoštvo kemikalija u tijelu koje utječu na um i tijelo tijekom i nakon seksa. Ako još niste, vrijeme je da se s njima upoznate: 
 
Prolaktin
Koja mu je uloga: Ublažava seksualnu uzbuđenost nakon orgazma i odvraća misli od seksa. Njegova količina u tijelu naglo se povećava nakon orgazma, u rijetkim trenucima kada muškarcima nikako nije do seksa!
Kako se zbog njega osjećamo: Ako su vam nakon seksa misli zaokupljene stvarima koje još morate napraviti ili bilo čim što nije vezano za seks – za to je zaslužan prolaktin. Zamislite samo kakav bi nam bio život bez njega... 
 
Oksitocin
Koja mu je uloga: Stimulira prostatu, uzrokujući kontrakcije mišića i čineći živce osjetljivijima. Istraživanja su pokazala da povećana razina oksitocina utječe i na intenzitet orgazma.
Kako se zbog njega osjećamo: Poznat je i kao "hormon maženja", jer stvara osjećaj povezanosti između vas i partnera/ice. Također je pronađen i u majčinom mlijeku i smatra se da pomaže stvaranju veze između majke i djeteta.

Endorfini
 Koja im je uloga: Endorfini su skupina neuroprijenosnika koji ublažavaju bol. Među njima su biokemikalije poput acetilkolina i dopamina, koje imaju istu kemijsku strukturu kao i morfij. Endorfini također pomažu smanjenju stresa i podizanju pouzdanja.
Kako se zbog njih osjećamo: Njihov produkt su osjećaji poput euforije i užitka. No, imaju i smirujući učinak – zbog njih ćete osjetiti blagostanje i opuštenost. Mogu vas učiniti i omamljenima i pospanima. No, razina endorfina u tijelu ne raste samo tijekom seksa već i sportskih aktivnosti, sudjelovanja u tučnjavi, bolnih ozljeda i gotovo u svakoj živahnoj uzbudljivoj situaciji.

Adrenalin
 Koja mu je uloga: Aktivira simpatički dio živčanog sustava, čime se povećava broj otkucaja srca i proširenje arterija, kako bi tijekom odnosa krv brže stizala do mišića. Također uzrokuje i period oporavka u kojem je sljedeći orgazam moguć tek dvadesetak minuta nakon seksa. Ova kemikalija pojačava cirkulaciju svakom kontrakcijom srca.
Kako se zbog njega osjećamo: Adrenalin vas čini uzbuđenim i ubrzava rad srca. 
 
Feniletilamin
Koja mu je uloga: Potiče oslobađanje dopamina iz centara za ugodu u mozgu, a sam se oslobađa tijekom seksa, maksimalno prilikom orgazma. Zanimljivo je da je ovo jedna od kemikalija pronađena i u čokoladi.
Kako se zbog njega osjećamo: Preplavljeni ste osjećajima sreće i uzbuđenja. 
 
Testosteron
 Koja mu je uloga: Povećava seksualni naboj i agresiju. Bitan je za libido i seksualnu uzbuđenost. Muškarci i žene s manjim razinama testosterona često imaju i manji interes za seks.
Kako se zbog njega osjećamo: Ukratko – uzbuđenima i seksualno jakima. Ako ste osjetili navalu samopouzdanja nakon seksa, to je zbog testosterona. 
 
Serotonin
Koja mu je uloga: Regulira raspoloženje i ponaša se kao antidepresiv – doživljavanje orgazma je još jedna porcija serotonina više u mozgu.
Kako se zbog njega osjećamo: Veselo, sretno, puni nade, ispunjeno... većina medicinskih antidepresiva sadrži serotonin čija je uloga da nas "podigne". 
 
Koliko se može primijetiti, orgazmi su vrlo kompleksni i pravo je malo čudo da se uopće događaju. Zato valja uživati u njima što je više moguće...

Izvor:trigon.hr