Kako preboljeti i zaboraviti prevaru

ljubav, neuspjeh, varanje, muškarac žena, preljub, ljubomora, ljubav, preljub, spoj, preljub, ljubavnik, ljubavnica, prevara, preljub, kako preboljeti, veza, partner, preljub, ljubomora, preljub, veza, varanje, muškarci, žene, žene, varanje, preljub, istina, ljubav, policija, seks, 50 nijansi sive, Livno, preljuba, ljubavna veza, ljubav na poslu , žena, šok, fotografije, varanje, susjed
Amerikanci bi ga vjerojatno nazvali "pitanjem za milijun dolara", a mi... Mi ćemo ga jednostavno nazvati pitanjem na kojega je jako, jaaaako teško dati pravi odgovor.

Iskreno ćemo priznati da smo i sami već često pisali o prevarama - a da vam nismo dali rješenje kojem ste se vjerojatno nadali u našim tekstovima. Hm, hm, možda rješenja i nema? Ili ipak ima, ali je ono za svakog čovjeka drugačije?
Preboljeti prevaru

Bit će da ima nešto istine u ovoj posljednjoj rečenici - jer svatko je od nas jedinka za sebe, ljudsko biće sa svojim specifičnim mentalnim sklopom i sa samo svojim problemima... I svatko će se od nas na svoj način nositi s problemima, jednom kad ga snađu i kad se bude prisiljen suočiti s njima.

O prevarama se piše svašta

U svoju obranu reći ćemo da već godinama čitamo različite tekstove koje pronalazimo na različitim mjestima: nešto smo pokupili s Interneta, nešto po knjigama napisanim na ovu temu, a mnogo puta ste nam upravo vi - dragi naši čitatelji - svojim pitanjima i komentarima pomogli da stvari sagledamo iz nekog drugog kuta.

Što se tiče knjiga i Interneta, moramo vas nažalost izvijestiti da nam silni tekstovi i sva mudrost koja neprijeporno pršti iz njih nije osobito pomogla u potrazi za univerzalnim rješenjem. Zapravo, ako ćemo baš po istini, više smo naučili iz vaših ispovijesti nego iz pomalo glupastih i svakako smiješnih tekstova koje su napisali svi samoproglašeni stručnjaci zajedno.

Osobito to vrijedi za ono što je napisano na Internetu, jer tek se ovdje vidi kako je loša ideja da svatko piše o čemu god hoće i kako god hoće. Kakvih se tu sve nebuloza može pronaći! Dobro, na Internetu ionako vrijedi da je u najboljem slučaju desetak posto napisanog zapravo originalno, a sve drugo je prepisivanje, ukrašavanje i preslagivanje starih tekstova - i tako iz kruga u krug, bez kraja i konca.

Kako smo mi preživjeli prevaru

Dopustite nam zato da s vama podijelimo rješenje za koje skrušeno priznajemo da ne mora uopće biti najbolje. Onako između nas, ne možemo biti sigurni ni da je naš prijedlog baš neupitno dobar, a osobito ne možemo tvrdimo da će baš to biti rješenje koje će odgovarati baš vama.

Ali vam zato sa sigurnošću možemo reći da je baš ovo rješenje pomoglo nama! Pomoglo nam je onda kad je najviše trebalo: onda kad smo se i sami našli u situaciji u kojoj ste možda sada baš vi.

Dakle, upravo ovako smo mi uspjeli preživjeti prevaru i ovako smo se mi nosili sa saznanjem da smo izdani. Ovako smo mi uspjeli zaboraviti da su nas prevarile osobe kojima smo najviše vjerovali i kojima smo davali sebe, bez zadrške i bez fige u džepu. Ovo je rješenje koje je pomoglo nama - a možda, u slučaju da vam zatreba, ipak otkrijete da je dobro i za vas!

Prebolite nevjeru - krenite u akciju

Preživjeti prevaru nije lako, i uvijek za sobom povlači bezbroj pitanja. Za početak reći ćemo da isprva vjerojatno ni sami nećete znati što ćete i kako raditi sa svojim nevjernim partnerom. Hoćete li ga ostaviti, hoćete li ostati uz njega, hoćete li oprostiti prevaru ili ipak nećete?

Odluka će prije svega ovisiti o tome kakva ste osoba, a onda i o tome kako će se vaš partner postaviti prema cijeloj situaciji. Na njemu je da eventualno pokuša napraviti sve što može ne bi li nekako ublažio vašu ljutnju i bol - iako ima i onih koji će se držati kao da se sve to njih uopće i ne tiče.


Kako zaboraviti prevaru

Ponavljamo, odluka je na vama! Pa što god odlučili na kraju, naravno da to ne morate (a možda i ne možete) odlučiti odmah sada.

Ono što je vjerojatno i važnije sada je - da se vratite u život, i da ponovo stanete na noge. A za to mi znamo samo jedan recept: pod hitno se morate pokrenuti i prestati očajavati unutar svoja četiri zida. Znamo da je teško, znamo da vam se neće dati - ali važno je da što prije pronađete onu aktivnost koja će vas dovoljno veseliti da biste radi nje spremno izlazili iz kuće.

Mijenjajte stare navike

Ako već dugo niste izašli s prijateljima / prijateljicama - sad je pravi trenutak. Ako volite ples, otiđite petkom ili subotom navečer na ples! Ako ne znate plesati, upišite plesni tečaj. Krenite na tečaj joge. Počnite učiti karate (naravno, to znanje ipak nemojte prakticirati na partneru, koliko god ljuti bili na njega). Radite nešto što ćete voljeti i u čemu ćete uživati.

U svakom slučaju, maknite se od kuće i od svog nevjernog partnera. Možda vam se čini banalnim, ali čak i tako jednostavna akcija kao što je promjena okoline i onoga što vam je inače stalno u vidokrugu pomoći će vam da razbistrite misli i odvratite ih od stalno istih scena.

Hoće li vaš partner vaš novi stil shvatiti i prihvatiti? Iskreno, naše je mišljenje da se nakon svega onog što vam je priredio - njega i nema što puno pitati ovdje!

Naravno, bit ćemo realni i reći da će ovo lakše provesti netko s dvadesetak godina i bez obiteljskih obaveza, nego zaposlena majka s dvoje djece. Ali ipak, ako živite u koliko - toliko normalnom braku i ako ste u iole normalnoj sredini (a ne u srednjovjekovnom braku ili nekom drugom krajnje nepoštenom odnosu), sigurno ćete na kraju moći odvojiti nekoliko sati tjedno za sebe.

Ako to ipak nije slučaj - onda se bojimo da imate i većih problema negoli je sama činjenica da vas je partner prevario... Ali o tome ćemo pričati u nekom drugom tekstu!

Promijenite razmišljanje

U tom strašnom trenutku kad ste saznali za partnerovu prevaru, naravno da nitko ne može razmišljati smireno. Baš naprotiv: sada vam kroz glavu prolaze tisuće i tisuće različitih ideja, od kojih je vrlo malo uopće izdaleka razumno, a još je manje onih koje vam zapravo koriste.

Kroz glavu će vam prolaziti bezbrojna pitanja - zašto se ovo događa baš meni, u čemu sam pogriješio / pogriješila, da li su taj drugi ili druga zaista bolji od mene? Još je gore što nećete moći izbjeći slike u kojima neprestano (na svoj užas) zamišljate kako vaš partner ljubi ili strastveno miluje tog nekog trećeg... Pravi horor!

Problem je što će vam sve te misli - bez ikakve sumnje - donijeti samo novu bol, a nikako olakšanje ili odgovor kako zapravo preboljeti prevaru.

I baš smo vam zato savjetovali da pronađete svojih pet minuta, odnosno da svaki tjedan odvojite nekoliko sati samo za sebe. Ako ste nas poslušali, onda će vam biti neusporedivo lakše odvojiti se od stresa i stalnog podsjećanja na poniženje koje ste proživjeli.

Što god da ste odabrali - jogu, ples, šetnje prirodom, druženje s davno zaboravljenim prijateljima - okupirat će vas dovoljno da se prestanete stalno podsjećati na partnerovu nevjeru.

Novi način života donosi novi način razmišljanja

Novi način života pomoći će vam da prebolite prevaru, jer će vam donijeti neke sretnije misli koje će onda predstavljati vašu sigurnu zonu. To je itekako važno - ugodne misli i nove uspomene sve će češće zaokupljati vaš um i čuvati vas prije nego opet upadnete u vrtlog ružnih prisjećanja!

Nemojte nas shvatiti krivo: nitko ne tvrdi da ćete ovako smjesta i zauvijek iz pamćenja izbrisati neugodnu prošlost! Bit će tu naravno boljih i lošijih dana, bit će trenutaka kad će vam se činiti da ste preboljeli stare rane i onih u kojima ćete otkriti da tome baš i nije tako. Ali stvari će ipak - malo po malo - ići na bolje i tako će loših dana biti sve manje, a dobrih sve više.
Prevara i samopoštovanje

Postanite neovisni

Posljednji savjet koji ćemo vam dati odnosi se na način kako doživljavate sebe. Ako ste do sada čitali nezainteresirano, sad je trenutak da se priberete i obratite pažnju na naše riječi - jer se cijela priča oko nošenja s prevarom vrti upravo oko te činjenice!

Sve ono što smo vam savjetovali ranije - da se pokrenete, da izađete iz rutine, da napokon počnete odvajati nešto vremena za sebe - sve je to vodilo do ovog posljednjeg koraka. Ako ste nas poslušali, bit ćete nakon nekog vremena preskočiti posljednju stepenicu našeg malog stepeništa.

A možda s iznenađenjem otkrijete da je stepenica preskočena sama od sebe i da ste - i ne opazivši kad se je to počelo događati - počeli na sebe gledati drugačijim pogledom!

Da, baš u tom grmu leži zec, dragi naši prevareni i neprevareni čitatelji: za uspješno "ozdravljenje" nužno je da sebe počnete doživljavati i cijeniti isključivo prema svojim kriterijima, a ne više kroz postupke partnera!

Ne dajte da partnerovi postupci određuju vašu vrijednost

Ne sumnjamo uopće da je saznanje o partnerovoj nevjeri poljuljalo vaše samopouzdanje. Iz vlastitog iskustva možemo vam posvjedočiti da je među mnogim pitanjima koja ljudima u takvom trenutku prolaze kroz glavu jedno od prvih ono posebno bolno: pa zar zaista tako malo vrijedim da je moj partner potražio nešto bolje sa strane?

Ne, dragi moji, to uopće ne znači da je bilo što pogrešno s vama! Prevara nije kritika i nije pokušaj spašavanja veze (ma koliko vas god nastojali uvjeriti u suprotno), nego samo i jedino kukavički čin nezrele i u sebe nesigurne osobe, koja sama zapravo traži da joj netko drugi kaže pomogne podići posrnuli ego.

Ma je li moguće da su stvari tako jednostavne? Uz sav oprez i pazeći da ne bubnemo neku veliku glupost, s punom sigurnošću vam kažemo da je baš tako.

Koliko ste i sami krivi za partnerovu nevjeru? Tu je odgovor!

Za kraj ćemo vam eto dati najiskreniji odgovor na goruće pitanje: koliko uopće činjenica da ste prevareni ima veze sa samima vama?

Vjerujte nam na riječ - vrlo, vrlo malo!

Nezreo i kompleksima opterećen partner očajnički će tražiti način da nahrani svoj ego, a mi za to vrijeme možemo dubiti na glavi, uvjeravati ga da volimo i izvoditi različita druga čuda. Ništa se na kraju neće promijeniti ako ste u vezi s nekim takvim: on ili ona će svejedno napraviti glupost jednom kad si ju utuve u glavu, i to nema baš nikakve veze s nama.

Ovu smo rečenicu ponavljali mnogo puta ranije, i ponavljat ćemo je još sto godina ako treba: za svađe i probleme potrebne su dvije strane, jednako kao što je i za rješavanje sukoba uvijek potrebno dvoje. Ali za nevjeru - e tu se sad krije rješenje - dovoljan je samo jedan!

Naravno da naše riječi nećete prihvatiti odmah, dok su emocije još vruće. Za sve treba vremena, pa i za to da vam naši savjeti postanu prihvatljivi.

A u međuvremenu? Pa, u međuvremenu nastojte se ipak ne predavati beskonačnoj tuzi i malodušnosti! Borite se i kao mačka dočekajte se na noge čak i kad padnete s trećega kata. Najteže je pobijediti sebe i svoje crne misli, ali jednom kad uspijete - cijenit ćete se više nego ikada prije!

izvor: sretneveze.com