Kako muškarci razmišljaju mozgom ispod pojasa

spavanje, sex, muškarac žena, sex
Razmatrajući najnovija otkrića u muškoj psihologiji i neurologiji, dr. Louann Brizendine u knjizi 'Muški mozak' otkriva da muški mozak predstavlja moćan stroj za rješavanje problema. Nadmetanje doživljava kao poticaj, instinktivno igrajući grubo, a opsjednut je položajem i hijerarhijom. Ima područje za seks koje je dva i pol puta veće od onoga u ženskom mozgu, zato je obuzet spolnim maštarijama o dijelovima ženskog tijela i uvijek spreman iskoristiti priliku za seks.

Istraživači s Kalifornijskog sveučilišta otkrili su da je muškome mozgu potrebna samo petina sekunde da ženu ocijeni kao seksi ili ne. Do te prosudbe dolazi mnogo prije nego što procesi svjesnoga mišljenja uopće počnu. I često je mozak ispod njegova pojasa prvi koji to zna.

Penis je oduvijek zauzimao važno mjesto u mislima i muškaraca i žena, ali kad je o seksu riječ, veličina je manje bitna nego što to muškarci misle. Mnoge žene ne znaju da muškarci mogu biti jednako nesigurni u pogledu svog tijela i genitalija kao i one zbog svog izgleda.

Muškarce, naime, brine što će žena misliti o njihovu tijelu i ponekad osjećaju tjeskobu zbog oblika svog penisa. Mnogi se muškarci pribojavaju da će partnerica njihov penis smatrati premalim i biti razočarana. Iako većina muškaraca kaže da bi željela imati veći penis, čak 85 posto žena tvrdi da su zadovoljne veličinom penisa svojih partnera. Žene najviše uzbuđuju druga fizička obilježja, poput očiju, osmijeha, čeljusti ili mišića.

Kad je izbor dugoročnog partnera u igri, istraživanja su pokazala da će muškarac više profitirati poradi li na svojoj osobnosti i bankovnom računu negoli od ulaganja u povećanje penisa. No, bez obzira na to što ženama nije toliko važna veličina penisa, muškarci još uvijek pogrešno vjeruju da je veličina penisa njihovo najvažnije obilježje. Engleski znanstvenici dokazali su da je prosječan penis u erekciji dug između 14 i 16 cm, a u usporedbi s ostalim mužjacima sisavaca, u odnosu na njihove ženke, to je odlična veličina.

Muškarci jako dobro znaju da penis ima vlastitu volju i da se može ukrutiti bez da mu je mozak to naredio. Te se refleksne reakcije ne razlikuju od spolne uzbuđenosti jer ih ne izaziva svjesna želja za seksom. Žene su pak iznenađene što penis može funkcionirati neovisno o njihovoj volji, a još su više iznenađene činjenicom što muškarci nisu uvijek svjesni da imaju erekciju. Penis na autopilotu dio je muškarčeve svakodnevne stvarnosti tijekom najvećeg dijela njegova života.

Istinska spolna uzbuđenost kod muškarca obično počinje u mozgu, s erotskim mislima ili prizorima. To je sasvim dovoljno da mozak pošalje signale niz leđnu moždinu u penis, da bi se pokrenula erekcija. Sve dok muškarac posjeduje odgovarajuću zalihu testosterona, pogled na erotski prizor automatski će aktivirati područja za seks u njegovom mozgu. Testosteron potiče spolni interes muškaraca i povećava snagu njegovih penetrativnih mišića i penisa pripremajući ih za visoku izdržljivost. Prije nego zađu u 40-e, muškarcima je gledanje sasvim dovoljno da bi postigli erekciju. No, nakon te dobi često im je potrebna nekakva fizička stimulacija da bi postigli erekciju dovoljnu za penetraciju.

Znanstvenici koji se bave seksom ustvrdili su da muškarce ne samo da više uzbuđuju spolne maštarije nego žene, već i da su skloniji eksperimentiranju. Pokazalo se da su muškarci, a ne žene, uglavnom ti koji predlažu proširivanje seksualnog repertoara. Primjerice, muškarci su trinaest puta češće od žena izjavili da bi željeli iskusiti grupni seks, a oralni seks dvaput češće no žene.

Oralni seks često je izvor sukoba u mnogim vezama. Istraživači smatraju da muškarci u tom spolnom činu uživaju zbog mnogo razloga, no jedna od najvažnijih povećana je osjetljivost, jezik, usne i prsti mogu muškarcu podražiti i proširiti otvor mokraćne cijevi, pridonoseći osjetljivosti, što se u tolikoj mjeri ne događa u vagini. Istraživači sa Sveučilišta McGill otkrili su da, kako muškarac postaje spolno sve uzbuđeniji, područje oko glavića njegova penisa postaje sve manje osjetljivo. Na taj je način majka priroda možda zaštitila muškarce od boli tijekom snošaja. Stoga, ako muškarac ne dosegne vrhunac tijekom snošaja, on često može postići orgazam dodatnom stimulacijom oralnim seksom. Međutim, kad muškarci i žene jednom dosegnu orgazam, u mozgu je zapaženo malo, pa i nimalo zamjetnih razlika.

tportal.hr