Jeste li nevinost izgubili u pravom trenutku?

Ne prerano...

Već dugo se spolni odnosi u preranoj mladosti povezuju s cijelom paletom zdravstvenih i psiholoških problema, počevši s povećanom opasnošću zaraze spolno prenosivim bolestima, impotencijom, osjećajem krivnje i stida, pa do povećane mogućnosti nastanka raka. S obzirom na podatke iz nacionalnog istraživanja spolnog zdravlja, što ga je 1996. godine obavio Centar za sprečavanje zaraze virusom HIV-a Sveučilita u Koloradu. Među testiranima, koji su svoju nevinost izgubili u ranim tinejdžerskim godinama, teškoće sa spolnošću prilično su česte, što se iskazuje odabirom mnogo rizičnijih spolnih partnera, povećanoj mogućnosti zaraze spolno prenosivim bolestima i većim broju spolnih odnosa pod utjecajem alkohola, odnosno droga.
...i ne prekasno

U siječanjskom je izdanju američkog časopisa za javno zdravlje bila objavljen rezultat istraživanja o ranoj spolnosti, koji tvrdi da i predugo odgađanje s prvim spolnim odnosom može imati negativne posljedice na naše fizičko i psihičko zdravlje. Znanstvenici s University of Columbia i oni iz njujorškog instituta za psihijatriju ustanovili su da oni koji su kasnije izgubili nevinost, a među njima su uglavnom muškarci, imaju više poteškoća u kasnijem spolnom životu. Navodno oni koji su svoju nevinost izgubili razmjerno kasnije, između svoje 21. i 23. godine starosti, imaju veću mogućnost pojave raznoraznih spolnih disfunkcija tijekom kasnijih životnih razdoblja. Preciznije, kasniji prvi spolni odnos navodno je jedan od najvažnijih uzroka kasnije impotencije, teškoća u seksualnom uzbuđivanju i nemogućnosti postizanja orgazma. Istraživači su svejedno naglasili kako za sada nema dovoljno empirijskih dokaza koji bi potvrđivali tezu kako odugovlačenje s ulaskom u svijet spolnih užitaka stvarno uzrokuje kasnije spolne teškoće, pa su zbog toga potrebna daljnja istraživanja koja će to uzročno-posljedičnom vezom potvrditi ili opovrgnuti.
Povezanost ne potvrđuje uzročnu vezu

Ustanovljena veza između kasnijeg seksa i spolnih teškoća još uvijek ne znači da između njih postoji uzročno-posljedična veza. Možda se razlog odugovlačenju prvog spolnog odnosa skriva u postojećim razlozima, poput nerealnih očekivanja (princ na bijelom konju... ) i pogrešnim predodžbama o spolnosti, izbjegavanja intimnih dodira s pripadnicima/cama suprotnog spola, pomanjkanje higijene, niska razina samosvjesnost, nedostatak samopoštovanja, pretjerana sramežljivost i još dosta toga. Ovi uzroci mogu biti odgovorni za to što netko teže pronađe i upozna pravog partnera, razvije osjećajnu neovisnost, te s partnerom ima spolne odnose. Dakle, sama činjenica da je netko kasno izgubio nevinost, ne mora biti uzrokom kasnijih spolnih teškoća, jer njihovi se razlozi mogu skrivati u daleko širem psihološkom obrascu. Dakle, čimbenici, koji utječu na kasan gubitak nevinosti i kasnije teškoće u spolnom životu mogu biti zajednički za obje pojave.

 

Razvratni momci i dobre djevojke

Izvjesne veze još uvijek ne potvrđuju uzročnost pojava, te bi zbog toga bilo glupo temeljem samih istraživanja, tinejdžerima predlagati neka na bilo koji način što ranije izgube nevinost, te na taj način izbjegnu mogućnost kasnijeg pojavljivanja teškoća u spolnom životu. Ali društvene institucije svejedno nebi smjele nametati odugovlačenje s gubitkom nevinosti, kao i zabranjivati predbračne seksualne odnose, a socijalne se norme u odnosu na spol ne bi smjele razlikovati. Naime, govorimo kako se dobre djevojke ne bi smjele prerano seksati, što u nekim slučajevima može prouzročiti da se one svoje spolnosti odreknu tako dugo dok ne bude prekasno, dok momčićima govorimo da se moraju seksati što ranije i što češće, a taj ih pritisak prerano odvede u seksualni svijet odraslih. Dakle, oba pristupa mogu imati neželjene posljedice po njihov kasniji spolni život, pa je zbog toga potrebno oblikovati društvena pravila na takav način da omladina može samostalno odlučiti o tome kada će učiniti za njih tako važan korak.

izvor: www.intimatemedicine.com.hr