Istina iza sve češće "iritantne" navike zaljubljenih parova

parovi, brak, istina, parovi, istraživanje, veza, parovi, istraživanje, zaljubljenost, zaljubljivanje, Zaljubljeni muškarac, samozaljubljenost

Za neke ljude pretjerana međuzavisnost parova vezi može biti iritantna, ali novo istraživanje zaključilo je da su osobe u vezi koje u razgovorima s drugima za sebe uvijek govore u množini, odnosno mi ili naše, vjerojatno sretnije u ljubavi od parova koji to ne govore.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji istraživali su povezanost između korištenja zamjenice u prvom licu množine poput mi, nas, naše i zdrave romantične veze. Tim predvođen psihologinjom Megan Robbins analizirao je 30 studija u kojima je sudjelovalo 5000 ljudi, od kojih je polovica bila u braku. U obzir su uzeli pet glavnih faktora: koliko dugo su parovi zajedno, njihovo ponašanje u vezi, mentalno zdravlje sudionika, njihovo fizičko zdravlje i koliko se svakodnevno brinu o samima sebi.

Došli su do zaključka da su parovi koji za sebe govore u množini imali bolje rezultate u svim kategorijama te da su općenito imali bolje i sretnije veze. I ti rezultati vrijedili su za sve dobne skupine.

Međutim, još treba utvrditi jesu li sretni parovi po prirodi skloniji koristiti prvo lice množine ili korištenje prvog lica množine čini par sretnijim.

Vjerojatno se radi i o jednom i o drugom. Kada čujemo sebe ili partnera kako govori u množini, takvo obraćanje može nas potaknuti da naš individualni način razmišljanja bude više međuzavisan, što pak može rezultirati zdravijom vezom, kaže Megan Robbins, voditeljica istraživanja objavljenog u Journal of Social and Personal Relationships.

 zadovoljna.dnevnik.hr