Hrvatska tajna služba snimila spolni odnos profesora i studentkinje na Medicinskom fakultetu

seks skandal, studentica, profesor

Tko zna koliko bi "krupnih riba" ulovili istražitelji u akciji kodnog imena Kelvin, usmjerenoj razbijanju korupcije na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, da u međuvremenu uhićeni policajac Marko Svalina iz PN USKOK-a nije odao obuhvaćenim osobama da se provode tajne mjere praćenja i prisluškivanja . Ovako je zbog prodaje nekoliko ispita iz anatomije uhićen jedan izvanredni profesor, Zlatko Kelović, nekoliko njegovih suradnika s fakulteta i osobe koje su posredovale i kupovale ispite. Među njima i poznati kirurg Božo Lončar, suprug donedavne zamjenice glavnog državnog odvjetnika Višnje Lončar čijoj je obitelji policajac Svalina i dojavio da su "upali" u tajne mjere.

Naime, već iz podataka prikupljenih prije "pucanja" tajnih mjera, prisluškivanja telefona te audio i video nadzora tajno postavljenog u kabinete pojedinih profesora na, da se zaključiti da je trgovanje ispitima bilo puno raširenije, da nisu u pitanju tek tri izolirana slučaja zbog kojih je pokrenuta formalna istraga. Primjerice, snimljene su scene spolnog odnosa jednog profesora i studentice, ali je "pucanje" mjera onemogućilo istražitelje da utvrde je li na taj način neidentificirana studentica prošla ispit.

Ostali neokrznuti

Snimljeni su i razgovori u kojima se spominju imena drugih profesora vezano uz kupovinu ispita, ali ti profesori sami nisu pali u zamku. Čak je snimljen i razgovor u kojemu prvoosumnjičeni Zlatko Kelović govori kako je sređivao ispit za nećakinju jednog ministra. Međutim, bez daljnjih dokaza nekoliko osoba koje su bile mete USKOK-a ostale su neokrznute.

Jutarnji list ekskluzivno donosi dio najzanimljivijih razgovora snimljenih tijekom te akcije. Rezultate je dalo ozvučivanje kabineta Kelovića, sobe broj 40 Zavoda za anatomiju Medicinskog fakulteta. Iza podneva 10. rujna 2012. snimljen je razgovor Zlatka Kelovića i njegova gosta Danče Arsova, koji je radio u Alkaloidu, a zainteresiran je da mu Kelović sredi natječaj za direktora prodaje u Generi. Arsov i Kelović dogovaraju i "prodaju" ispita za studenta Andriju Čakaruna.

‘Cijena je 3000 eura!'

Arsov: Pao je, ide ponovno na test, koliko da mu kažem?

Kelović: ... reci dva soma.

Arsov: Reći ću mu pa ćemo vidjeti hoće li htjeti.

Kelović: Ako neće, neka opet ide. To je minimalna cijena na jesen, ja ne formiram cijenu, naljutio sam se na onog Vintera...

(Kelović potom spominje iznos od 3.000 eura i da mu "on ne da 500 eura", što se po svemu sudeći odnosi na profesora Vintera.)

Kelović: Sada na jesen cijena je tri soma eura...

Arsov: Vidjet ćemo kroz instrukcije.

Kelović: Ma kakve instrukcije, riješit ću mu to bez problema, ali sam htio reći koje su cijene. Vinter mi je rekao da ispod tri soma ne radim. Donio sam mu tri soma... bilo me strah da me USKOK ne zove... Dao sam mu tri soma, a on meni ajmo nešto popiti. Rekao samu mu: P... ti materina da mi nisi dao 500 eura, nisi normalan, ja to inače radim za soma, uprihodio sam ti tri soma. A on...

Arsov: Tebi je glava u torbi...

Kelović: A on lijepo ... to nije u redu, svakom lova dobro dođe. Ja uvijek napravim kaj treba, svima pomognem. Od ministrove nećake, koji mi se sada neće ni na mobitel javiti, a kad je trebalo tu je cvilio kao štakor...

Arsov ga 12. rujna obaviještava "da je čovjek pristao u vezi onog ispita".


Prof. Kelović i Ante Lončar na dan kad je Svalina otkrio da ih prate:
‘Ma j... mi se, nek slušaju... Dao sam mu test, a on se ne pojavi'

U kabinetu Zlatka Kelovića 26. rujna iza 15 sati snimljen je njegov razgovor s Božom Lončarom s kojim je prethodno telefonski dogovorio sastanak. Većina razgovora je nerazumljiva, ali se jasno čuju Kelovićeve riječi da će to stajati 5.000 kuna, da se radi o prosječnoj cijeni. Također su snimljeni raniji telefonski razgovori iz kojih proizlazi da Kelović preko Matije Čepo prijavljuje ispit za Hrvoja Lončara. Međutim, upravo tog dana obitelj Lončar od policajca Svaline doznaje da je u tijeku tajna akcija i Hrvoje Lončar sljedećega dana ne izlazi na ispit.

Na dan ispita, 27. rujna, Kelović zove Antu Lončara i žali mu se na njegova brata Božu Lončara, čiji sin studira medicinu.

A. Lončar: Znam, pitao sam brata kako mu ide i reko mi je da je sve ide u redu.

Kelović: Ništa nije u redu. Prije dva tjedna sam ja dao test, ukrao sam test i mali od 120 pitanja riješi 39. Jučer dam test i angažiram cijelu anatomiju da se malog pusti, a mali se ne pojavi na ispitu. Toliko sam popizdio, a još mi se danas Božo ne javlja na telefon.

A. Lončar: Vjerojatno će ti se javiti.

Kelović: Iskopčao je telefon... od te sramote...

A. Lončar: Ima on nekih drugih problema, budem ti pričao...

...

U sličnom tonu Kelović nešto kasnije razgovara i s ocem Mate Milasa. Tijekom tog razgovora netko Kelovića sa strane očito upozorava da pazi što govori preko telefona, ali ljutitog Kelovića za to nije briga.

Kelović: ... Ma j... mi se, nek slušaju ...(nastavlja razgovor sa starijim Milasom) dao sam mu test, angažirao asistente da se to riješi i on s ene pojavi na ispitu... potrošio je (Božo Lončar) sve svoje stare kredite na budalu koja se nije pojavila na ispitu...


Mali je očito budala, kaže da je valjda bio krivi test

USKOK-ovi istražitelji "ulovili" su razgovor profesora Zlatka Kelovića i demonstratora Mate Milasa u kojemu spominju moguću prodaju pismenog ispita za anatomiju.

Kelović: ... Maznuo sam ispit za sutra...

Milas: Super (smijeh). Hvala na ponudi. Ako tko hoće mogu nešto srediti.

Iste večeri 17. rujna, otprilike sat vremena kasnije Mate Milas je nazvao Zlatka Kelovića.

Milas: Nisam dugo trebao tražiti, ima tko je zainteresiran.

Kelović: Reci.

Milas: I moj i vaš dobar prijatelj, Boka Lončar. Njegov sin ide sutra na usmeni pa je rekao ako to imate kod sebe...

Kelović: Usmeni ili pismeni?

Milas: Pismeni, pismeni.

Kelović: Dođi odmah kod mene doma, kaj ste do sad čekali.

Milas: Sad smo se čuli oko neke sasvim druge stvari.

Kelović: ...slučajno sam skopirao jednu kopiju da imam u rezervi...

Sljedećega dana demonstrant Matija Čepo izvještava Zlatka Kelovića da je Lončarev sin pao na pismenom.

Kelović kasnije zove Milasa i kaže mu da su to "lijepo zajebali".

Razgovaraju o mogućnosti da se rješavao drugi test, što Kelović isključuje. Na istu temu malo kasnije Kelović razgovara i s Božom Lončarom kojega uvjerava da nisu imali "krivi test".

Kelović: Ako je druga špaga za kojega sam to napravio položio, a taj je tup, glup, razumiješ me...

Lončar: Ne znam što reći...

Kelović: Dobro, rješit će se...

Lončar: Ima li rok u desetom?

Kelović: Bit će, al nešto ne štima s tvojim sinom. Moraš ga stisnut...

Kelović potom u telefonskom razgovoru svojoj supruzi govori kako je "onaj glupi Lončarev sin opal".

Kelović: Mali je očito budala, imao je 39 od 60.

Supruga: Sramota.

Kelović: Sad mali još kaže da je valjda bio krivi test. Rekao sam Boži da kaj on mene sad zajebava ...

jutarnji list