Frcaju li iskre u vašoj vezi?

ljubav, veza, sex, veza, ljubav, partneri
- Želim iskre, svaki dan, svaki sat, svake minute. I želim da strast traje i nakon 10 ili 20 godina veze, ma cijeli život! Želim da se ludo volimo. Želim opsesiju!.

Ako ste mislili da se radi o citatu iz nekog sladunjavog filma na televiziji, varate se. Upravo je tim riječima moja prijateljica opisala kakvu vezu želi na jednoj od dugih subotnjih kava.  Ono što me fasciniralo bio je njen žar i želja za novom ljubavi makar je prije dva mjeseca okončala itekako burnu, može se reći „iskrovitu“ vezu koja je trajala nešto manje od godinu dana. No, nije to bila njena prva takva veza. Prethodna je bila slična trajala godinu i pol.

- Ne mogu podnijeti da mi je dosadno u vezi odmah na samom početku. Želim se dobro provoditi i naravno osjetiti strast. Ne mogu biti s nekim tko me ne uzbuđuje u svakom pogledu – počela nam je objašnjavati.  Naravno, ne misli ona samo na seks, ako ste na to pomislili! Želi ona cijeli paket - ljubav, poštovanje, muža, djecu, ali i te iskre koje vrlo rijeko opstaju nakon dugogodišnjih veza ili barem ne opstaju u tom obliku koji ona želi.

No, nakon njenog zaključka jednostavno mi se činilo da nema smisla objašnjavati zbog čega moja duga veza, ali isto tako veze i brakovi mojih prijateljica jako dobro funkcioniraju, pune su ljubavi i razumijevanja, a da možda do neke određene mjere nije bilo ljubavi na prvi pogled, a početak nam nije ličio na ljubavni „vlak smrti“. Daleko od toga da danas više nema strasti, kemije i ostalih potrebnih elemenata.  

Na žalost, moja prijateljica će očito morati učiti od vlastitih pogrešaka, a možda zaista i nađe taj ideal koji traži. No, za moju tezu da su strastvene ljubavi najčešće kratkog vijeka, a one više romantičnog tipa (pri tome ne mislim na romantiku iz američkih filmova), trajnije, potražila sam potvrdu i našla je!


Romantična ili strastvena ljubav

Upravo je istraživanje o romantičnim i strastvenim ljubavima provela doktorica znanosti Bianca P. Acevedo, koja trenutno predaje na kalifornijskom sveučilištu u Santa Barbari. U svojem istraživanju došla je do zaključka da postoji velika razlika između romantiče ljubavi i strastvene ljubavi. Naime, romantična ljubav ima mnogo veće šanse da potraje cijeli život, te može biti put k zdravijoj i sretnijoj vezi.

Acevedo je istaknula da romantična ljubav ne predstavlja ljubav bez strasti (kao što bi možda moja prijateljica protumačila), ona naprotiv ima sve, i kemiju i seksualni naboj istu kao i strastvena ljubav, no kod romantične ljubavi nema opsesivne komponente. Naime, strastvena ljubav uključuje osjećaje nesigurnosti i anksioznosti. Upravo je to razlog zbog čega većina strastvenih veza traje kraće, a romantičnih dulje.

Istraživanje koje je dovelo do tih rezultata provedeno je da temelju prethodnih 25 istraživanja koje je obuhvatilo više od 6.000 osoba, a koje su bile u nekom obliku veze – dugoj ili kratkoj. Prema tim istraživanjima Acevedo je željela saznati jesu li ljudi u dužim romantičnim vezama sretniji i zadovoljniji. Naravno, nitko u onim kraćim vezama nije bio sretan s komponentom opsesije, no u strastvenim kratkotrajnim vezama, najčešće je ona bila nezaobilazna. Rezultati su naravno - poznati! Ako veza traje, vjerojatno je sretna.

Veza za trenutak ili...

Prema tome, moglo bi se zaključiti da osobe koje se upuštaju u strastvenu ljubav nemaju nikakve ambicije da ostanu u toj vezi na dulje vrijeme, nego žive za trenutak, pa do kad traje – traje. No, kao što i biva, u životu ništa nije jednostavno. Veze u kojima „vlada“ strastvena ljubav često završavaju brakovima, koji su sklopljeni nakon vrlo kratkog poznanstva, što u kasnijim razdobljima često zna biti veliki problem, posebno ako se rode i djeca. Naime, kasnije se parovi optužuju da guše jedan drugog, da su se promijenili, da se ne poznaju, da nisu tako zamišljali zajednički život.

Upravo je to posljedica nepoznavanja osobe, jer se vrijeme nije trošilo na temeljitije upoznavanje, nego na ljubomorno i opsesivno ponašanje, strastvene sastanke, bezrazložne svađe i mirenja. Kod osoba koje imaju u vezi romantičnu ljubav, često uzimaju dovoljno vremena za upoznavanje, veze su postepeno građene na povjerenju, ljubavi, privrženosti te potrebi da budu jedan uz drugog u dobru i u zlu.

I za kraj doktorica Acevedo je vrlo lijepo objasnila - strastvena i romantična ljubav i ne razlikuju se toliko kada bolje pogledamo, no strastvena ljubav ima jedan višak, a to je „ludost“...

(vam) zena.hr