Cijeli grad miriše na spermu i seks, a niko nema pojma zašto!

New York

... kruške (Pyrus calleryana) glavni je krivac za smrad koji se širi ulicama.

Naime, iako su predivnog izgleda izuzetno su neugodnog mirisa, građani kažu - kombinacija sperme i trule ribe. Drveća su posađena šezdesetih godina prošlog stoljeća jer su izuzetno otporna - brzo rastu i mogu preživjeti u teškim uvijetima, prenosi Telegram.hr.

Ta vrsta stabla se i naziva stablom sperme, jer taj naziv najvjernije opisuje smrad koji se širi oko njega u vrijeme cvatnje. Naučnici smatraju da je za intenzivan miris kriv organski spoj amin, a kako doktorica Eloy Rodriguez, profesorica biologije biljaka sa Univerziteta Cornella objašnjava, s tim mirisom se često susrećemo. Naprimjer, to je neugodan tjelesni miris koji se javlja ispod pazuha.

"Smrdljivi miris koji proizvodi Bradford kruška je vjerovatno kombinacija dva amina - trimetilamina i dimetilamina", tvrdi botaničar Richard Banick za Business Insider. Ali, točan razlog zašto je to drvo toliko smrdljivo naučnici još nisu otkrili. No, vjeruju da razloge tome treba tražiti u obrani. Naime, vjerovatno na taj način žele odbiti insekte koji žele ukrasti nektar s cvijeta. No, možda je to ipak neki čudan način privlačenja leptira i pčela koji oprašuju cvijetove.