50. rođendan kontracepcijske pilule

kontracepcija, pilule

Povijesna je ironija da je kontracepcijsku pilulu izbućkurišao katolički znanstvenik koji je zapravo htio napraviti lijek za neplodne žene. Lijek je prošao FDA kontrolu 9. svibnja 1960. i našao se na tržištu nedugo poslije pod imenom Enovid. Čovjek zaslužan za revolucionarnu kemiju koja će ženama, a bome i njihovim partnerima, otvoriti neslućene horizonte, što na seksualnom, što na karijernom planu zvao se John Rock koji je, usput budi rečeno, imao petoro djece.

No da je pilula odjednom raskrečila noge gomile žena u neobuzdanoj bujici seksa, nema veze s vezom. Istraživanja su demonstrirala da su predbračni odnosi kod zapadne mladeži bili u punom jeku, pilula je samo olakšala stvari i smanjila broj abortusa koji su npr. u tadašnjoj Istočnoj Njemačkoj bili jednako česti kao i porodi.

U kršćanskim sredinama, posebice u SAD-u, čekao se pravorijek vjerskih vođa, jasna stvar, s obzirom da je galama oko predbračne penetracije uvijek i ponajprije bilo pitanje vjere umjesto, recimo, erekcije. Premda su teolozi širom planete pozdravili pilulu s oduševljenjem jer je značila manji postotak neželjenih trudnoća, papa Pavao VI ih je 1962. polio hladnom vodom s enciklikom Humanae Vitae gdje osuđuje svaki oblik umjetne kontracepcije.

No da, bilo je već debelo prekasno, jerbo je žensko pučanstvo bilo već dobrano na tableti i do 1970. dvije trećine američkih katolkinja je koristilo bezbožnu kemiju. Seksualno oslobođenje koje su mnogi pokušali idejno povezati s kontracepcijskim izumom odradilo je do 1960. već solidan komad puta. Američka studija iz 1952. pokazuje primjerice da je svaka četvrta žene do 40. godine imala izvanbračnu aferu te da ih je polovina imala predbračne odnose.

No ako pilula nije utjecala toliko na seksualno ponašanje, a ono je bila ključna za način na koji su žene počele doživljavati svoju budućnost. Odjednom je ideja velikih obitelji s puno djece postala stvar prošlosti, ideja da se usporedo fura karijera i vodi obiteljski život počela se podrazumijevati, a poslodavci su davali curama daleko više šanse nego prije jer su znali da im dijete neće odjednom pasti s Marsa. Unatoč tomu, ekonomska diskriminacija će trajati još dugo – žene su u mnogim uglednim domenama, poput izdavaštva ili rada u brokerskim kućama bile plaćene uglavnom nešto više od nacionalnog minimalca.

Kontracepcijska pilula je danas sigurna u oko 92 posto slučajeva no moralne implikacije za konzervativnu ekipu još uvijek nisu riješene. I dok se glođu oko pitanja ima li seksa prije braka i ako da, postoji li orgazam u neprokreativne svrhe, činjenica je da ih 63 posto ne zna točno što pilula radi i koje su joj mogućnosti ili eventualne kontraindikacije.  

Sve u svemu, da teret djeteta i mogućnost trudnoće kad god se nekom mužjaku priševi više ne određuje živote milijuna žena, popriličan je razlog za slavlje, bez obzira na okruglu godišnjicu. Zato, u zrak. Što čaše, što... štogod već.

neon.hr