Žvači više, jedi manje!

hrana, Nezdrava hrana, prehrana, žvakanje, hrana, jelovnik, ishrana, pravilna ishrana, loše navike, jelo, najgore navike, organska hrana, nezdrav život, dug i zdrav život, ishrana, pravilna ishrana, hrana, zdravlje, ishrana, zablude, hrana, meso, sirova hrana, očuvanje hrane
Ponekad je teško zaustaviti se ako ispred sebe imamo još ukusne hrane koju možemo pojesti, a tijelo nam često prekasno signalizira da smo potrebnu količinu kalorija već unijeli. U borbi protiv prejedanja često posežemo za raznim malim trikovima kako ne bi unijeli više hrane nego što nam je potrebno, a jedan od načina na koji možemo puno prije postići osjećaj sitosti je taj što ćemo sporije jesti i žvakati više.

Upravo su taj trik nedavno testirali znanstvenici sa sveučilišta u Iowi i promatrali hoće li upravo sporije i veći broj ukupnog žvakanja tijekom obroka dovesti do toga da prije prestanemo jesti i u konačnici pojedemo manje hrane i hoćemo li prije osjetiti sitost.

U testiranju je sudjelovalo 45 ispitanika različite tjelesne građe koji su jeli zadane obroke dok se nisu osjećali ugodno sitima. Jedina razlika je bila u tome što je jedna grupa ispitanika žvakala normalnom brzinom, drugi 50% sporije, a treći su pak dvostruko više žvakali hranu.

Nakon što su znanstvenici obradili podatke koje su prikupili nakon usporedbe svih tih obroka koje su ispitanici jeli različitim tempom- žvačući više, ustvrdili su kako ćemo zaista unijeti manje hrane u jednom obroku ako žvačemo više i sporije. Ispitanici koji su za 50% više žvakali od osnovne grupe, unijeli su oko 10% manje hrane u istom obroku, dok su oni koji su dvostruko više žvakali imali manji unos hrane za čak 15% po obroku.

Nije dokazano hoće li više žvakanja hrane direktno utjecati na osjećaj sitosti, ali zasigurno će smanjiti unos hrane. Svakako probajte žvakati više i jesti sporije.

Izvor: index.hr