Znate li što prvo trebamo napraviti nakon buđenja? - 05.04.2016

snovi, učenje, spavanje, san, zima, san, zdravlje, Infarkt, spavanje, san, zdravlje, jastuk, napitak, spavanje, zdravlje, spavanje san, ljetna vrućina, muškarci, žene, san, spavanje san, mozak, istraživanje, spavanje san, san, spavanje, mladost, starost, spavanje san, greška, jutro, noć, spavanje san, događanja, krevet, buđenje, spavanje, buđenje, Da Vinci, spavanje san, metoda, žene, san, hormoni, buđenje, Rano buđenje, ustajanje, buđenje, rastezanje, spavanje san, poremećaj, snovi, značenje, posteljina, zamjena, koliko često, posteljina, krevet, hrkanje, položaj spavanja, grinje, jastuk, posteljina, ljeto, koliko često, posteljina, noćno znojenje, znojenje, spavanje, san, sol, šećer, stres, hrana, spavanje, spavanje san, popodnevno spavanje, posteljina, tjedan dana, san, spavanje, spavanje san, zaštita, spavanje san, sve je to bio dobar san, nezdrave namirnice, upalni procesi, san, posteljina, ručnici, pranje, test, stručnjaci, jastuk
To se najčešće radi s namjerom da malo ‘razdrmamo' uspavano tijelo i mišiće te tako zapravo odradimo uvod u tjelovježbu.

Međutim, osim fizičkog, rastezanje ima utjecaj i na naše psihičko zdravlje. Amy Cuddy, psihologinja s Harvarda, savjetuje da svako jutro prije nego što ustanemo u krevetu zauzmemo ‘pozu moći'.

"‘Power pose' je zapravo naziv za način rastezanja u kojem maksimalno širimo svoje noge i ruke. "

‘POWER POSE' ILI POZA MOĆI

‘Power pose' je zapravo naziv za način rastezanja u kojem maksimalno širimo svoje noge i ruke. Upravo će ta poza pomoći ljudima s niskim samopouzdanjem da se osjećaju bolje, asertivnije i stvore osjećaj samopouzdanja koje im fali.

Naime, samo 2 minute rastezanja u ‘pozi moći' aktivirat će testosteron (‘hormon dominacije') i smanjiti razinu kortizola (‘hormona stresa') zbog kojeg se osjećamo loše. Upravo je kombinacija visokog testosterona i niskog kortizola zadužena za stvaranje osjećaja samopouzdanja.

ZAŠTO BAŠ RASTEZANJE?

"Samo 2 minute rastezanja u ‘pozi moći' aktivirat će testosteron i smanjiti razinu kortizola (‘hormona stresa') zbog kojeg se osjećamo loše."

Prirodno sramežljivi ljudi ili oni koji ne vjeruju u sebe najčešće se i fizički povlače u sebe, sjede i leže pogrbljeno zato što žele sebe učiniti što manjima i zauzeti što manje prostora.

Ovakvo ponašanje specifično je baš za žene. One se kronično osjećaju manje moćnima od muškaraca. Već u osnovnoj školi iz govora tijela možemo zaključiti da se djevojčice fizički povlače i skrivaju.

Problem je u tome što taj proces radi dvosmjerno. Osjećaj nemoći može vas natjerati da zauzmete nemoćnu pozu, a s druge strane poze nemoći prouzročit će i osjećaj nemoći. Zbog toga se svako jutro, prije nego što spustite noge na pod, rastežite. Pogotovo ako poput mene spavate u pozi fetusa, savjetuje dr. Cuddy.

zadovoljna.hr

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.