Znate li koje voće jača želju za seksom?

Šipak je već ranije proglašen supernamirnicom, a sada će to voće dobiti i titulu prirodnog afrodizijaka.

Studija koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Queen Margaret u Edinburghu uključivala je 58 dobrovoljaca u dobi između 21 i 64 godine. Do kraja tjedna kod oba je spola primijećeno značajno povećanje razine testosterona koji kod muškaraca utječe na dlakavost na licu, dubinu glasa i jači seksualni poriv. Također se proizvodi kod žena u nadbubrežnim žlijezdama i jajnicima te podiže seksualni nagon, jača kosti i mišiće.

Studija navodi da je nuspojava povećanja testosterona istodobno i bolje raspoloženje i pamćenje, pa čak i smanjenje stresa, nervoze ili treme.

Prethodna istraživanja soka nara otkrila su da je taj napitak bogat antioksidansima koji mogu pomoći u obrani od bolesti srca te koji potiče cirkulaciju.

Ova supernamirnica također pomaže u borbi protiv različitih oblika raka, ublažava simptome osteoartritisa, iritaciju želuca, pa čak i konjunktivitis.

Najnovija su istraživanja pokazala da je razina testosterona kod ispitanika koji su pili sok od šipka rasla između 16 posto i 30 posto, a krvni je tlak padao. Zabilježeno je više pozitivnih, a manje negativnih emocija, piše Daily Mail.