Znate li kako su nastale tangice?

Moda skriva razne zanimljive, a pomalo i bizarne činjenice. Otkrivamo vam neke od njih...

STARA ODJEĆA

Možda ste skloni da mislite da je sva stara odjeća vintage - ali samo predmet koji je nastao od 1920. do 1960. godine spada u ovu kategoriju. Sve što je nastalo kasnije smatra se retro odećom.

TANGICE

Bivši gradonačelnik New Yorka Fiorello LaGuardia ljutio se na gradske plesačice, tvrdeći da pogledima izlažu previše kože, pa su tako nastale tangice koje su im omogućile da ipak nešto ostane skriveno.

DUGMAD

Jeste li se ikada zapitali zašto muške košulje imaju dugmad na desnoj strani, dok se na ženskim košuljama oni nalaze na lijevoj? Muške košulje imaju dugmad na desnoj strani zbog povijesnih razloga. Naime, muškarci su se kroz povijest sami oblačili, a većina su dešnjaci. S druge strane, žene su u viktorijanskoj eri često oblačile sluškinje kojima je bilo lakše da zakopčavaju dugmad s lijeve strane.

PLATFORME

Cipele s platformom prvotno su osmišljene da bi noge ostale čiste i što dalje od prljavštine, a u modu su stigle u 14. stoljeću u Veneciji. U to vrijeme cipele s platformom bile su oslikane i opasno visoke, a neke su imale i preko 70 centimetara.

zena.blic.rs