Znanstveno dokazano kakve žene privlače muškarce

Može se činiti kao stara istina da muškarci kod žena cijene ljepotu, a da žene vole muškarce s visokim društvenim statusom. No u posljednjih su nekoliko godina brojne studije potkopale ovo stajalište tvrdeći da muškarci i žene doista žele istu stvar kod svog partnera. Znanstvenici sada vjeruju da su konačno došli do prave istine što muškarci i žene doista žele, a njihova otkrića podržavaju tradicionalne stereotipe.

Studija objavljena u časopisu Journal of Personality and Social Psychology pokazuje da se spolovi razlikuju u načinu na koji biraju partnere u stvarnom životu. Norman Li, profesor psihologije na Sveučilištu u Singapuru, proveo je niz eksperimenata pomoću online chata i metode speed-datinga. Za razliku od prethodnih studija, u tim su eksperimentima sudjelovali muškarci i žene niskog socijalnog statusa i niske razine fizičke privlačnosti.

Nakon razgovora s osobom suprotnog spola koja je imala niske ili umjerene razine tih osobina, muškarci su češće odbacivali žene niske razine fizičke privlačnosti. Žene su, međutim, pokazivale sličnu odbojnost prema muškarcima niskog socijalnog statusa.

Profesor Li tvrdi da studija precizno pojašnjava u čemu se muškarci i žene razlikuju.

'Oni imaju različite prioritete kada promatraju jedni druge: žene žele muškarce s barem prosječnim socijalnim statusom, dok muškarci žele žene koje su barem umjereno fizički atraktivne', kaže profesor Li. Tvrdi da se muškarci i žene razlikuju uglavnom na krajnjim niskim točkama osobina koje žele izbjeći, a ne na visokim kriterijima osobina koje idealno žele.

Tportal.hr