Ženski odnosi mnogo su kompliciraniji od muških

prijateljice, priznanje, prijateljice, pravila, Iva Međugorac, prijateljstvo, prekid vatre , različiti tipovi, laži, prijateljice, izgovoriti, za žene i muškarce, prijateljstvo, S prijateljicama, prijateljice, prijateljica s povlasticama, prijateljice, izbaciti, loš prijatelj , znakovi, prijateljstvo, teška kriza , prijateljice, prijateljstvo, iskrenost, stvari, prijateljice, situacije
Nerijetko ženske prijateljice iz rane mladosti nestaju u zreloj dobi. No žene ipak znaju koliko su odnosi važni u starijoj životnoj dobi.

Istinsko i duboko, pravo, posebno prijateljstvo, naravno, velika je rijetkost. Takav biser iz nužde zamjenjujemo bižuterijom ili zgodnim malim drvenim perlicama.

Ženski odnosi mnogo su kompliciraniji od muških, bilo da je riječ o velikom prijateljstvu ili ambivalentnom odnosu, tj. opterećenom i pozitivnim i negativnim emocijama. To ženska prijateljstva čini posebnima jer su često složena i višeslojna za promatrače pa i stručnjake. Većina žena ima više različitih tipova prijateljstva. Neki su tipovi kombinacija jednog ili više različitih. Često se dogodi da jedan tip prijateljstva preraste ili se sroza u drugi tip.

Prijateljstva su poput živog organizma: ona rastu, razvijaju se ili venu i slabe pa i propadaju.


Najčešće vrste ženskih odnosa

Stara prijateljica: još iz škole, rodnog mjesta ili prvog radnog mjesta. Prijateljstva nastaju rano, u pubertetu, čak i ranije. Rađaju se u formativnim godinama kad nismo još sasvim odrasli i formirali se kao osobe sa svim onim karakterističnim stavovima, pogledima i interesima koje ćemo nositi kroz život. Ta stara prijateljstva imaju za nas vrijednost i draž iako smo se kasnije mijenjale i udaljile po nekim običajima i navikama. Stare prijateljice imaju posebno mjesto u našem srcu čak i kad ih dugo ne vidimo i kad ih gotovo više i ne poznajemo. Uvijek se sjećamo prvih tajni koje smo dijelile s prvim prijateljicama.
Dugogodišnja poznanica: Razlikujemo poznanike od prijatelja po količini informacija, po bliskosti i najviše po povjerenju. Razlika je možda i u dužini poznanstva pa neka duga poznanstva počnu sličiti na prijateljstva. Ipak, poznanica koju dugo poznajete iz susjedstva, iz škole ili s posla ne mora nikada postati i prijateljica. Iako je poznajete godinama, nikad niste ostvarili dublji odnos. Kako ste tijekom godina druženja stekli zajedničke prijatelje, vaši se razgovori uglavnom svode na razgovaranje o njima ili tračanje. Iako vam se često ne da svoje vrijeme „tratiti" na njegovanje takvih odnosa, to činite jer to na neki način smatrate svojom obvezom. Ipak, takva prijateljica nije netko kome ćete povjeriti svoje strahove i probleme. Žene, pogotovo u Dalmaciji, razgovaraju s drugim ženama na ulici, ispred kuće, s vrećicama u rukama. Takav je običaj sada malo rjeđi jer žene, kao i muškarci, „idu na kavu" i tako se druže. Ipak to druženje samo vani zna biti pokazatelj da se radi tek o poznanstvu, a ne i o prijateljstvu.
Kućna prijateljica: Neke smo prijatelje na neki način naslijedili od roditelja. Naše su se majke, ili neki drugi članovi obitelji, družile pa su se ta obiteljska druženja prenijela i na nas. Kućna prijateljica, osoba koja je sjedila u našoj kuhinji ili dnevnoj sobi bez obzira na to je li došla u posjet radi nas ili radi nekog drugog člana obitelji, stječe, pogotovo s godinama, poseban status.

Pročitaj što Lani Jurčević znači prijateljstvo.
Privremena prijateljica: Spojila vas je situacija u kojoj ste se u isto vrijeme našle, bilo da ste se u slično vrijeme zaposlile, rastale ili razboljele. U takvim stresnim trenutcima ljudi često žude za povezanošću i razgovaraju s nekim tko razumije njihove probleme. Pozitivna strana takvih prijateljstava jest to što zaista umanjuju osjećaj osamljenosti. Ipak, odnosi nastali u iznimnim situacijama rijetko se pretvaraju u dugotrajna prijateljstva jer čim se situacija promijeni, mijenja se i odnos, a to sigurno i sami znate iz vlastitog iskustva. Sjetite se kako ste jednom otvoreno razgovarali s dotad potpuno nepoznatom ženom koja je s vama ležala u bolničkoj sobi, čekala u čekaonici važan nalaz ili bila protukandidat na razgovoru za posao.
Prava, najbolja ili čak jedina prava prijateljica: Takav je tip odnosa najteže stvoriti, ali ako to uspijete, čuvajte svoje blago, svoj pravi biser i znajte da je trajan i da ga je ne samo opasno nego, srećom, i teško uništiti. Prava prijateljica ženi je jednako bliska, gotovo i bliža od sestre, jer je ona netko koga sami biramo. Prava prijateljica služi kao terapeut, podrška, pa čak i životni partner. Mnogi smatraju da su baš prijateljski odnosi najvažniji. Čak važniji od rodbinskih. Prava je prijateljica netko na koga uvijek možete računati, s kim ne idete na sud jer svaki problem rješavate s puno povjerenja i strpljenja. Upravo zbog posebnosti prijateljskog odnosa, nemoguće je imati mnogo pravih prijateljica, pa u nestašici takvih odnosa prisiljeni smo se družiti i s drugima koje će nam možda postati prijateljice ili čak prave prijateljice ako se dovoljno potrudimo.
Instant-prijateljica: To je netko s kim ste „kliknuli" na prvu, bez mnogo zadrške otvoreno razgovarali i pritom se dotaknuli i onih intimnih stvari. Kao i u ljubavnoj vezi, brzo ste prepoznali prijateljsku „kemiju" između vas i od neznanki postale prijateljice. Iako cijenite to prijateljstvo u situacijama koje vas povezuju, ako se ne viđate ili ne čujete neko vrijeme, osjećaj bliskosti iščezava. Prijateljstvo je područje života u kojemu je itekako važno vrijeme, trajanje i dužina „pripreme" pa su i ovdje, kao i u nekim drugim stvarima, događaji na brzinu ponekad slabijeg okusa.
Konkurentica: Ona vam „na prvu" nije bila simpatična, a niti nakon višegodišnjeg poznanstva ne možete reći da vam je osobito draga. Među vama postoji prešutno nadmetanje i uvijek s osobitim užitkom pred takvom „prijateljicom" naglašavate kako ste upoznali sjajnog muškarca, zadivili na razgovoru za posao ili smršavjeli. Takav je tip odnosa dobar ako je površan jer nas tjera da postanemo bolji i ambiciozniji. Ako ste u češćem kontaktu, može postati izvor frustracija. Ona s kojom se borite može vam pomoći ako ne pretjerate i ne postanete opsjednuti time da je nadmašite pa izgubite svoje kriterije i ravnate se prema njezinim kriterijima koje želite nadmašiti.
Neprijateljica: Nažalost, možda i vi imate nekoga koga tijekom života niste mogli izbjeći, bilo da ste zajedno išle u školu, na fakultet ili ste radile zajedno. U određenim ste se trenutcima trudile uspostaviti civiliziran odnos jer je to situacija zahtijevala, no istina je kako vam je ona duboko antipatična. Sarkastične izjave, podvale i međusobno „spuštanje" sastavni su dio vašeg odnosa koji na vas djeluje toliko negativno da vas potpuno može izbaciti iz takta. Najbolje što možete, ako se već ne možete fizički udaljiti, jest takvu neprijateljicu ignorirati. Davanje prevelike važnosti negativnim odnosima iscrpljuje vašu energiju i oduzima vam snagu za odnose koje ste izabrali i odlučili njegovati.
Obavezna prijateljstva: Prijateljica koju neki zovu - prija Majka našeg zeta za nas je posebna prijateljica - prija - nju smo dobili „u paketu" skupa sa zetom. Ona nam nije rodbina u krvnom smislu te riječi, nego svojta. To znači da smo nas dvije u neku ruke postale - svoje. Takav je odnos važno njegovati jer ako ne uspijemo imati normalne skladne odnose, može nam se dogoditi da izgubimo vrijeme koje bismo mogli provoditi s unucima. To nekad rezultira time da izgubimo i dobre odnose sa zetom pa čak i s kćeri. Slično je i sa snahinom majkom. Prijateljica koju smo dobili preko poslovnih ili drugih kontakata Mnoge se žene druže sa suprugama muževih poslovnih prijatelja. Mnoge se žene druže s majkama prijatelja svoje djece. To nisu izabrani odnosi, a prijateljstva krase sloboda i izbor. Ipak i u tim obaveznim prijateljstvima može se dogoditi neki dobar odnos koji nam pomaže u životu.
Kombinirani tip prijateljstva: Počele ste kao neprijateljice, ali ste shvatile da je to glupo pa ste se počele ipak normalnije družiti... Tko zna do čega će vas to dovesti? Možda barem do toga da postanete dobre poznanice? Počele ste nešto na brzinu, niste imale vremena, okolnosti nisu išle na ruku..., ali sada ste bliže prostorno ili dijelite obaveze, na primjer obje ste trudne, obje s malom djecom, djeca vam idu zajedno u školu... Počinjete pretvarati svoje instant-prijateljstvo u nešto ozbiljnije. Počele ste kao obavezne prijateljice pa ste postale dobre poznanice...