Žene zaista izgledaju privlačnije u visokim potpeticama

Istraživanje su proveli znanstvenici da Sveučilišta Portsmouth, a zaključak je da visoke pete pomažu "naglasiti ženstvenost" skretanjem pozornosti na ženstvene dijelove tijela, piše zena.hr.
Istraživači su snimali grupu od dvanaest žena dok su hodale na pokretnoj traci i u ravnim cipelama i u visokim petama. Žene, svaka u dvadesetim godinama, svaka je imala između četiri i 25 pari cipela s visokim petama, koje su nosile barem jednom tjedno.

Drugoj grupi muškaraca i žena prikazani su 30-sekundne snimke hodanja žena u visokim i niskim cipelama. Apsolutno svi sudionici koji su pogledali film zaključili su da te žene izgledaju atraktivnije u visokim petama.

Znanstvenici su koristili takozvani "point-light display" (PLD) proces u kojem su svjetleći markeri (svjetleće točke) postavljene oko tijela na videu. To znači da se tijelo i lice sudionica eksperimenta nije vidio, te da je grupa muškaraca i žena koja je gledala video vidjela samo uzorke svjetlećih točaka.

U drugom eksperimentu ta je skupina gledatelja bila zamoljena da ocijene prikazuje li video muškarca ili ženu koja hoda prema njima. Kad su žene imale obuvene ravne cipele za polovicu njih grupa koja ih je gledala rekla je da je riječ o muškarcima.

Znanstvenici su također mjerili razliku u koracima kada su žene nosile pete i ravne cipele.

Zaključili su da žene izgledaju ženstvenije u petama, jer su zbog njih morale raditi manje korake i jače zibati kukovima.