Žene u BiH stupaju u brak s navršenih 26, a muškarci s 29 godina života

vjenčanje
...oni se na brak u prosjeku odlučuju u 28. godini. Žene u BiH se, gledajući prosjek, udaju s 26, a muškarci s 29 godina, navodi se na internetskom portalu World Atlas, koji se društvenim istraživanjima bavi od 1997. godine. U susjednoj Hrvatskoj prosječna starost žena koje stupaju u brak je 27,6 godina, a muškaraca 30,4 godine, piše Večernji list BiH.

Brakovi u BiH

Stanovnici zemalja Sjeverne, Južne i Zapadne Europe imaju najvišu prosječnu dob prilikom zaključivanja prvog braka. Žene u tim državama u prosjeku se udaju s 30 godina, a muškarci nešto kasnije. Švedska ima najviši prosjek godina stupanja u prvi brak (34,6). Žene u toj državi u prosjeku se udaju s 33,3, a muškarci s 35 godina. Prema tim podacima, nije teško zaključiti kako je u većini bogatijih država Europe prosječna dob za stupanje u brak viša nego u zemljama u razvoju. Većina muškaraca i žena odgađa brak u zemljama u kojima uživaju viši društveni status, imaju bolji sustav obrazovanja i zapošljavanja. Kako se navodi u istraživanju portala World Atlas, brakovi se najranije zaključuju u zemljama Istočne Europe, gdje se dob mladenki kreće između 22 i 26 godina, dok mladoženje imaju između 24 i 27 godina. U Moldaviji se većina muškaraca oženi u 26. godini, dok žene stupaju u brak s 24 godine. U većini zemalja Središnje Europe žene se u prosjeku udaju u 27. godini, dok većina muškaraca u brak stupa u 30. godini života. Dok se dob za sklapanje braka u svijetu sve više produljuje, prema podacima Udruge "Zemlja djece u BiH", sklapanje maloljetničkih brakova na ovim prostorima je u ekspanziji. Taj problem posebice je zastupljen u romskim zajednicama, gdje se pod plaštom tradicije, za određene svote novca prodaju maloljetne djevojčice koje, nažalost, nerijetko završe kao žrtve trgovine ljudima. Također, ta udruga navodi kako je u razdoblju od 2013. do 2016. godine evidentiran 21 slučaj sklapanja maloljetničkih brakova, ali to nije krajnji broj jer je jako teško doći do pravih podataka, a s druge strane, često je riječ i o izvanbračnim zajednicama za koje pristanak daju roditelji.

Djeca i obitelj

Statistika opet pokazuje kako, od ukupnog broja žena starijih od 15 godina, 22 posto se nije nikada udavalo, udanih je 57 posto, rastavljenih četiri posto i 16 posto je udovica. Prosječna žena u BiH rodi dvoje djece. Ipak, gotovo 30 posto žena nije rađalo nikada, a više od četiri posto žena ima više od petero djece.