Žene s dvije vagine i u našem susjedstvu - jedna čak istodobno imala dvije trudnoće!

vagina, dvije vagine, čudo, trudnoća, žena, Srbija
Svjetski su mediji ovih dana prenijeli vijest o 27-godišnjoj Britanki Hazel Jones koju krasi rijedak medicinski fenomen - ima dvije vagine. Štoviše, sa senzacijom je ustvrđeno kako je Hazel zbog toga dvaput gubila nevinost.

No, nije to ništa u usporedbi s primjerom iz Srbije gdje čak tri žene imaju dvije vagine!

Jedan u milijun slučajeva

Jedna od njih, 35-godišnja Snežana L., čak je 2004. godine rodila dječaka i djevojčicu koji su, zahvaljujući njezinom fizičkome "višku" bili začeti odvojeno, svako u različitoj maternici. To se, tvrde liječnici u Srbiji, događa jednom u milijun slučajeva, ako ne i rijeđe.

Moja djeca danas imaju sedam godina, živa su i zdrava, hvala bogu. To mi je najvažnije - rekla je Snežana za beogradski Alo dodavši kao joj je tjelesna anomalija otkrivena tek kada je imala 19 godina.

Ginekolog koji ju je porodio, dr. Dejan Filimonović, kaže da je njezin porođaj bio medicinski kuriozitet u svjetskim razmjerima.

Priroda se poigrala

- Nakon Snežaninog slučaja kod nas su zabilježena još dva s uterus didelfusom, kako se stručno naziva pojava udvostručenih reproduktivnih organa. To je vrlo rijetka pojava i žene s takvim organima mogu imati samo jedno dijete u jednoj od maternica. No Snežanina trudnoća bila je pravo medicinsko čudo, jer je u svakoj maternici imala po jedan plod. To je prava igra prirode. Nisam još čuo da je ijedan kolega u Srbiji ili u svijetu imao takav slučaj - kazao je dr. Filimonović za Alo.

Dodaje kako je tijekom Snežanine trudnoće bilo mnogo dvojbi i nepoznanica.

Bebe se odvojeno razvijale

- Takvi slučajevi imaju niz bioloških zanimljivosti. Ne znamo, na primjer, jesu li začeti u istom trenu ili u nekom vremenskom razmaku, smatraju li se blizancima budući da su istodobno sazrijevali, ali u dvije odvojene maternice i slično - kaže dr. Filimonović.

U ovom slučaju, kaže, bile su to dvije odvojene trudnoće u kojima su se bebe razvijale odvojeno jedna od druge.