Želite živjeti u Njemačkoj, evo što trebate znati o životu i poslu

putovanje
No, čeka li ih doista bolja budućnost u Njemačkoj? Kako do nje doći? Na ta i slična pitanja dijelom odgovara njemački međunarodni portal Deutsche Welle (DW) i Goethe Institut u Münchenu, piše Fenix-magazin.de.

Pa je tako DW nedavno donio kratak pregled mjesečnih primanja u nekim od traženih poslovnih sektora. Prema tom pregledu, građevinski inženjeri zarade oko 3.000 eura bruto.

Arhitekti su u rangu građevinskih inženjera, liječnici i matematičari zarađuju 600, a informatičari po 300 eura više.

Konobari, kuhari i frizeri mjesečno prime samo 1.000 eura, a automehaničari, električari i soboslikari oko 1.300 eura.

Sve više novih iseljenika s jugoistoka Europa u Njemačkoj radi kao njegovatelji i medicinski tehničari. Prosječna plaća njegovatelja s iskustvom iznosi 2.400 eura bruto, što je oko 1.600 eura neto.

Od tog novca, na stan i režije, ovisno o gradu stanovanja, ode najmanje 600 eura. Za hranu se u prosjeku izdvaja 280 eura - po osobi, dok se cijena mjesečne karte za javni prijevoz kreće od 50 do 100 eura mjesečno, piše DW.

No, ako unatoč tim podacima želite bolji život početi u Njemačkoj, Goethe Institut u Münchenu je razradio projekt putem internetskog portala "Moj put u Njemačku" kojemu je glavni cilj pomoći doseljenicima u što boljoj integraciji u njemačko društvo.

Nude savjete o školi i obrazovanju, poslu, stanovanju, računima i financijama, osiguranjima, pa čak i o vjenčanjima i kretanju po gradu u kojem se nalazite.

Te informacije možete pogledati na linku: Moj put u Njemačku.

I na Goethe Institutu ističu kako je prije dolaska potrebno dobro promisliti kolika su mjesečna primanja, a koliki troškovi života.