Zašto dobre žene biraju pogrešne muškarce?

meteoropati, promjena vremena, vrijeme, depresija, uzroci depresije, Kontracepcijske pilule, Čaj i kava, cigarete, Tablete protiv visokog tlaka, Slomljeno srce, depresija, tuga, prirodne emocije, ljubav, hercegovački vicevi, pravo, nevjesta, žene, muškarci, pitanja, žene, muškarci, izbor, bolesti, prestanak pušenja, zdrave masti, mladolikost, magnezij, vitamin d, jesenji stres, depresija, migrena, stručnjaci, Zdravstveni stručnjaci, lijek, umor, loše navike, navike, migrena
Zasigurno poznajete ženu koja je dobra, draga, zgodna, sposobna i pametna, ali uvijek završi u vezi s muškarcem koji je problematičan i koji joj zapravo ne pruža ljubav onakvu kakva joj treba. Možda ste joj čak pokušali i ukazati na njezin loš izbor, ali bezuspješno. Takve žene racionalno znaju da njihov partner nije dobar za njih, ali ga jednostavno ne mogu pustiti. Zašto se to događa?

Što više ulaže, žena postaje sve povezanija
Kada žena ne dobije ljubav i pažnju koju želi, čini joj se potpuno prirodnim da drugoj strani pruži još više. Dakle, žena sve više investira u odnos, ali ostaje razočarana i povrijeđena. Njezino ulaganje zapravo je pokušaj da popravi ili stvori veću povezanost s partnerom. Psiholog dr. Jeremy Nicholson to naziva lošim investicijama: 'Kada za drugu osobu činite usluge i lijepo se ponašate prema njoj, počinjete zapravo tu osobu više cijeniti i voljeti... Vi tada činite sve što se treba činiti te čekate da i druga strana učini nešto lijepo za vas. No to se ne događa jer druga strana ne investira, ništa ne daje, to činite samo vi i to uzaludno.' Žena koja toliko investira, treba zastati i zapitati se zašto toliko daje. Ako u temelju odnosa nije obostrana ljubav, poštovanje i obveza, investiranje u odnos i prekomjerno davanje neće dovesti do toga da vas druga strana više voli. Rezultat će biti vaša veća povezanost, ali i razočaranost koja će s vremenom samo rasti.

Prihvaćamo ljubav kakvu mislimo da zaslužujemo
Možda ste u djetinjstvu imali neprimjerenu mušku figuru u životu (najčešće oca) ili vas je prva ljubavna veza jako povrijedila. Moguće je da birate veze koje ponavljaju nedostupnost, odbijanje i napuštenost. To su vjerojatno emocije koje ste iskusili u djetinjstvu ili u prvim ljubavnim vezama. Na neki način u poznatim scenarijima tražite utjehu čak i kad vas takvi odnosi bole. Problem je to što takvi odnosi s vremenom sve više narušavaju osjećaj samopoštovanja. Što ste dulje u takvoj vezi, teže vam je izaći iz toksičnog odnosa koji karakteriziraju užitak i bol. Potrebno je na vrijeme prepoznati negativnu dinamiku odnosa i otići iz njega ma koliko vi željeli ostati i 'popravljati' situaciju. Ne zaboravljajte na svoju vrijednost. Čim prihvatite nešto što nije dostojno vas, dobivat ćete sve manje. Onoga trenutka kada se pokažete tolerantni prema nepoštovanju, postavljate temelje za nezdravu vezu.

I kemija ima snažan utjecaj
Neka su istraživanja pokazala da se u organizmu pojačano luče hormoni stresa kada je osoba udaljena od partnera. U takvim okolnostima u osobi se budi nagon da se pod svaku cijenu približi osobi s kojom želi biti, jer joj ta bliskost umanjuje anksioznost koju osjeća. To je vrlo slično bilo kojoj ovisnosti. Ponovno zbližavanje potiče lučenje oksitocina koji stvara ugodu. Žena, dakle, osjeća strašnu napetost kada se partner udalji i samo želi da ta napetost popusti. Dakle, jednako kao i ovisnost o drogi. To znači da žena spašava loš odnos, ali ne iz ljubavi i pozitivne motiviranosti, nego zbog boli od odvajanja. Loši osjećaji prisiljavaju je da se vrati partneru, jer joj to donosi olakšanje od njih. No to nije rješenje i jedino što žena može je podsjetiti se kakve se to kemijske reakcije događaju u njezinu organizmu te da se izdigne iznad toga. Bol je sastavni dio života i katkada je morate proživjeti, ali nakon toga stvari postaju jasnije.

tportal.hr