Zaljubljeni mozak se u petini sekunde uzbudi kao da je na kokainu

Njezino je istraživanje samo pokazalo da je strastvena ljubav posljednjih godina iz pjesničke domene prešla u atraktivno znanstveno područje. Naime, koristeći moderne znanstvene metode koje omogućavaju praćenje moždane aktivnosti, pokušavaju razotkriti “neurobiologiju ljubavi”.

Znanstvenici su, također, spoznali da se prve aktivnosti u mozgu zapažaju već unutar jedne petine sekunde zaljubljivanja. U jednom od eksperimenata znanstvenici su uz pomoć fMRI-ja pratili moždanu aktivnost 17 ispitanika, koji su sebe opisali kao istinski i duboko zaljubljene osobe. Ispitanicima su 17 sekundi prikazivane fotografije njihovih partnera, što je u njihovu mozgu izazvalo vrlo burne reakcije. Slike dobivene uz pomoću fMRI-ja pokazale su pojačanu aktivnost u dijelovima mozga caudate nucleus i putamen koji su povezani s neurotransmiterom dopaminom. Taj je neurotransmiter povezan s osjećajima euforije, motivacije, kretanja, žudnje i ovisnosti.

Znanstvenici su opazili i aktivnost u ostalim dijelovima mozga povezanim s dopaminom, kao i nekim područjima koja su aktivna kod konzumenata kokaina. Pojačana aktivnost zapažena je i na stražnjem dijelu hipokampusa, koji je povezan s memorijom i mentalnim asocijacijama.

- Iako se u mnogim teorijama ljubav smatra temeljnom emocijom, mi smo pokazali da nije tako. Ljubav uključuje temeljne, ali i vrlo kompleksne emocije - zaključila je Ortique.

Zaljubljenost stvara čak 12 dijelova mozga

Istraživanje dr. Stephanie Ortique bilo je zasnovano na korištenju funkcionalne magnetske rezonance (fMRI), a u njega su bili uključeni

zaljubljeni muškarci i žene, kao i oni koji ne gaje romantične osjećaje.

Pokazalo se da zaljubljenost nije temeljna emocija, nego vrlo kompleksan proces koji uključuje 12 područja u mozgu krajnje neromantičnih naziva kao što su prednji cingulum i srednji frontalni girus.

Znanstvenici su, također, spoznali da se prve aktivnosti u mozgu zapažaju već unutar jedne petine sekunde zaljubljivanja. Istodobno bi pala aktivnost u onim dijelovima mozga koji su povezani sa strahom i napetošću.

izvor: jutarnji list