Za samo 5 eura prespavajte u željezničkom vagonu!

hostel, hoteli, turizam
Osim što im se u zadnjih dvadesetak godina kvaliteta drastično promijenila nabolje većina ih nudi jedinstveno i ponekada neobično iskustvo. Ovakav smještaj naveliko privlači mlađu turističku publiku željnu novih doživljaja i avantura prilikom putovanja.

U prilog odabiru hostela obično ide ni nešto (iako ne uvijek) niža cijena smještaja opet prilagođena za modernog turista koji njeguje neke druge navike - umjesto luksuznog smještaja u all inclusive hotelskim aranžmanima veliki dio ovih turista želi doživjeti „duh" grada u kojem se nalazi i ako već mora, više novca potrošiti na razgledavanje nego na sam smještaj. Svjetska ponuda hostela nudi nevjerojatno šarolika mjesta koja su pokrenuli i osmislili kreativci, od hostela u obliku slona na Šri Lanki do jednog smještenog u starom muzeju srebra.

Ovaj je trend očito u zadnjih par godina prepoznat i u našem bliskom okruženju. Tako je u Ljubljani bivši jugoslavenski zatvor preuređen u fenomenalan i danas iznimno popularan art hostel Celica. U Rijeci također imaju svoju diku, naravno radi se o hostelu na brodu (botelu) Marina koji privlači sve veći broj posjetitelja i postaje vrlo teško rezervirati sobu. Prvi ovakav hostel u Rijeci, a i na širem Mediteranu postao je riječka atrakcija.

Slično će se vrlo vjerojatno dogoditi i s novim zagrebačkim projektom, planiranim hostelom na zagrebačkom Glavnom kolodvoru. Hrvatske željeznice iznajmile su kolosijek uz poštu u Branimirovoj ulici na pet godina i tom bi prostoru u siječnju trebao biti otvoren prvi željeznički hostel u 3 napuštena i neiskorištena vagona. U prvom kupeu bit će recepcija na kojoj će se gosti upisivati i odakle će ih se upućivati u sobe. Nakon što se smjeste, recepcioner će im doći u kupe s pokretnom fiskalnom blagajnom i naplatiti noćenje. U svakom će kupeu biti tri kreveta, jedan fiksni i dva rasklopna. Najjeftiniji će biti gornji rasklopni krevet - noćenje na njemu stajat će samo pet eura. Prema prvim procjenama, cijeli kupe moći će se unajmiti za tridesetak eura. U ukupno tri vagona na jednom kolosijeku bit će 90 kreveta.

Željeznički hosteli ideja su poduzetnika Zvonka Momčilovića. Razradio je projekt i prijavio ga Ministarstvu turizma za poticaje, a prošle ih je godine i dobio - 250 tisuća kuna. Od tada traju pregovori s HŽ-om, izrada tehničke dokumentacije i nabava vagona.

Za jedne šetnje Branimirovom Zvonko Momčilović je uočio napuštene vagone i kolosijeke, a kako je ekonomist s iskustvom u turizmu, odmah mu je sinula ideja. Napominje da je njegova obitelj generacijama vezana za željeznicu. U kolovozu je njegova tvrtka Adriatik željeznički hosteli s HŽ Infrastrukturom sklopila ugovor o zakupu neiskorištenih željezničkih kolosijeka na šest kolodvora za obavljanje turističko-ugostiteljske djelatnosti. Ugovor je sklopljen nakon prethodno izrađenih i odobrenih tehničkih rješenja. Prema riječima Zvonka Momčilovića želja mu je bila ponuditi nešto novo i jedinstveno na našem tržištu. Sam hostel biti će namijenjen upravo mlađim putnicima kojima je na putovanju važnija blizina centra i ušteda od komfora. Cijeli projekt, koji uz zagrebački uključuje i hostele na kolodvorima u Splitu, Zadru, Šibeniku, Rijeci i Puli, stajat će ga između 2,5 i 3 milijuna eura, a financirat će ga poduzetničkim kreditima.

Kako je turizam mladih u porastu ovakva ideje, poput botela u Rijeci i Celice u Ljubljani sigurno neće proći nezamijećena, dapače, može postati vrlo lijepa atrakcija Zagreba koja osim što privlači turiste njeguje i čuva dio tradicije željezničkog prometa.