VIDEO  Žene koje rađaju uz orgazam

Orgazmički porod ipak nije šala. Naime, dokumentarni film 'Orgazmički porod – najčuvanija tajna' imao je svoju premijeru i u Hrvatskoj koncem lipnja ove godine, a organizirala ju je Hrvatska komora primalja, prenosi net.hr.

Snimajući neobično zadovoljnih sedam rodilja, autori filma željeli su potaknuti žene širom svijeta da na ovo bolno iskustvo gledaju iz sasvim različitog kuta. No nisu baš svi oduševljeni idejom. Orgazmički porod nekima izgleda više kao loš erotski film nego trenutak kada žena na svijet donosi dijete. Porod koji ne boli niti pričinjava orgazam možda je ipak zlatna sredina?

Zapravo, i u samom dokumentarcu težište se ne stavlja na orgazam već na prirodnije metode poroda, koje su raznolike i učinkovite te ispituju kako je ovaj prirodni čin postao komplicirani medicinski zahvat.



Stručnjaci koji su surađivali na filmu su, između ostalih, Christiane Nothrup koja ovaj fenomen objašnjava čistom anatomijom, ginekologinja/porodničarka i autorica najprodavanijih knjiga; Elizabeth Davis, primalja, autorica knjiga, predavačica, te suosnivačica i ravnateljica Nacionalnog instituta za primaljstvo; autorica najprodavanijih knjiga i liječnica Sarah Buckley; te Marsden Wagner, dr.med., specijalist za ginekologiju i porodništvo, bivši direktor za zdravlje majki i djece unutar Svjetske zdravstvene organizacije.


T.T.