Vedrana i Damir Milinić najbogatiji Hercegovci u Skandinaviji

Hercegovci, Švedska
Naime, nakon godina čekanja dobili su sinove blizance, zatim još jednog sina, a pred početak ove godine ni manje, ni više nego trojke - tri zdrave djevojčice.

„Moja Hercegovina" donosi vam neobičnu životnu priču ove osmočlane obitelji, punu nesvakidašnjih preokreta, koja pokazuje da su čuda ipak moguća.

Budući da je Vedrana trenutno sa djevojčicama u bolnici, ugovaramo razgovor preko skype-a sa Damirom za večernje sate, kada dječaci budu na spavanju.

Odgovornost čuvanja trojice sinova sada je u potpunosti na njemu, ali ne pada mu teško - naprotiv, jer baš ovakva obitelj za njega je, kaže, ostvarenje sna.

- Još kao mladića me je fasciniralo kada vidim veliku obitelj. S majčine strane bilo je desetero djece, a sa očeve devetero, tako da sam imao puno tetki, ujaka, stričeva, rodica i rođaka, a moji roditelji su imali samo sestru i mene, tako da sam odavno razmišljao koliko će naša djeca imati rodbine - počinje svoju priču Damir.

Roditelji su mu umrli mladi, pa je ostao sam u Stocu. Zato je 5. veljače 2005. godine, kada se oženio Vedranom, kaže, mislio da je cijeli svijet njegov, jer će izgraditi svoju veliku obitelj. Ipak, stvari su se iznenadno zakomplicirale.

- U ponedjeljak nakon svadbe, jedan prijatelj iz Stoca dođe nam čestitati brak, a navečer smo Vedrana i ja trebali ići na bračno putovanje. Krenuo sam s prijateljem obaviti nešto, a Vedrana je ostala kod kuće. Ni mi nismo daleko dogurali, 15 kilometara od Stoca imali smo prometnu nesreću, koju sam jedva preživio i nakon koje sam ostao invalid, a nisam bio ni 48 sati u braku - prisjeća se Damir.

Život im se od te večeri potpuno promijenio. Damir je punih šest i pol godina bio u kolicima i na štakama, i pri tom imao sedam operacija. Sve to vrijeme, priča, Vedrana i on su priželjkivali imati djecu, ali bezuspješno.

- Pokušali smo sve moguće i ništa. Svijet mi se tada već počeo rušiti i Vedrana i ja smo se u jednom momentu bili pomirili sa tim da nećemo imati potomke. Odlučili smo usvojiti djecu - priča Damir.

Ubrzo nakon toga, te 2010. godine, sreća im se konačno osmjehnula - Vedrana je ostala u drugom stanju. Da čudo bude još veće, godinama su priželjkivali blizance i želja im se iz prve ostvarila.

- Kada smo otišli na prvi pregled, pitali smo doktora jesu li blizanci, a on je rekao da nisu, već da ćemo dobiti sina. Međutim, kada je Vedrana bila u osmom mjesecu trudnoće, doktor je vidio da je pogriješio i da, u stvari, čekamo dva dječaka -prisjeća se Damir.

Ali rođenje blizanaca Mirana i Vedrana nisu donijeli samo beskrajnu roditeljsku sreću u dom Milinića. Desilo se i drugo čudo - Damir je nakon šest i pol godina od prometne nesreće konačno prohodao. Na svojim nogama ga je pet mjeseci nakon rođenja blizanaca sačekala nova lijepa vijest - Vedrana je ponovno bila trudna. Tako su Miran i Vedran vrlo brzo dobili brata Lenija.

Kada bi se, priča Damir, neke današnje majke u njegovom prisustvu žalile kako im je teško raditi oko jednog djeteta, on je govorio da bi bio najsretniji da pored tri dječaka ima još tri curice. Čudima nikad kraja, pa se Milinićima i ova želja ostvarila. Prošlog mjeseca Vedrana je na svijet donijela Ljupku, Mariju i Patriciju. Tako je njihova obitelj za četiri godine porasla za čak šest članova - i kud bi veća sreća?

Švedsku su izabrali za život, jer im se, kako kažu, sviđa sigurnost koju njihova djeca u njoj imaju, ali što se tiče svega ostalog Hercegovinu im ništa ne može zamijeniti.

- Obišao sam cijelu Europu, ali džaba sve, Hercegovina je Hercegovina. Onakvog podneblja, klime i ljudi nema nigdje. Moj otac je sa sedam godina otišao iz bilećkog malog sela Podosoja, ali Vedrana i ja uvijek punog srca odemo tamo i još punijeg se vraćamo, jer je njihovo gostoprimstvo posebno. A ovdje ni na sahranu ne možeš da odeš ako te ne pozovu - objašnjava Damir.

Osim toga, ističu, fali im i hrana. Damir u šali dodaje kako Šveđani ne znaju što je raštika na suhom mesu. Zato ovo ljeto, između ostalog, planiraju novi odlazak u rodno mjesto njegovog oca - Bileću. Budući da su mnogo brojniji nego posljednjeg puta kada su posjetili Hercegovinu, morat će, kažu, smisliti način kako će to da izvedu. I uspjet će, sigurni smo, jer ovoj neobičnoj obitelji sve su želje dostižne i sva su čuda moguća.

Izvor: Mojahercegovina.com