VEČERNJAKOVA DOMOVNICA: Nagrade odnijeli Vinko Sabljo, Ante Rebić, Ena Ćorić…

vecernjakova domovnica, nagrade
Velika dvorana Kongresnog centra Kurhteater bila je pretijesna za sve iseljenike koji su željeli prisustvovati Večernjakovoj domovnici, tradicionalnom 12. po redu, izboru najpopularnijih Hrvata izvan domovine u kategorijama sporta, glazbe, glume i spektakla.

Za velikim ovalnim stolovima mjesta je bilo za pestotinjak uzvanika, predstavnika hrvatskih iseljeničkih udruga, klubova i zajednica iz cijele Europe, te njihovih njemačkih gostiju kao i uzvanika iz Hrvatske i BiH.

Dodjeli Hrvatskog oskara, kako njemački lokalni mediji nazivaju Večernjakovu domovnicu, nazočila je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, ministrica vanjskih poslova i potpredsjednica Vlade Marija Pejčinović Burić, predsjednik saborskog odbora za vanjsku politiku Miro Kovač, šef ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, SPD-ov zastupnik u Bundestagu Josip Juratović, glavni tajnik CDU-a Hessena Manfred Pentz, gradonačelnik Bad Homburga Alexander Hetjers, a među mnoštvom poznatih uzvanika bio je i Miroslav Ćiro Blažević, te: gradonačelnici Dubrovnika, Mostara,Vukovara i Raba, Mato Franković, Ljubo Bešlić, Ivan Penava i Nikola Grgurić, šef zagrebačke skupštine Andrija Mikulić i brojni drugi uzvanici.

Po izboru Večernjakovih čitatelja osoba godine u iseljeništvu je Vinko Sabljo, organizator Hrvatskih svjetskih igara, a njemu je nagradu uručila predsjednica Grabar Kitarović čiji je dolazak na najveći okupljanje iseljenih Hrvata izazvao veliko pozornost ne samo kod naših sunarodnjaka već i njemačkih medija.

Predsjednica se pola sata prije početka programa s iseljenicima neformalno družila u velikom predvorju Kongresnog centra, što je oduševilo mnoge iseljenike koji su joj stisnuli ruku i poželjeli za uspomenu fotografiju s njom. Prije ulaska u dvoranu gdje su je uzvanici dočekali s velikim pljeskom, predsjednica je upisala u Zlatnu knjigu Bad Homburga susrevši se s njihovim gradonačelnikom koji je razvio neraskidive veze s Dubrovnikom, ali i iseljenim Hrvatima u Njemačkoj tako da je Večernjakovu domovnicu uvrstio u službeni popis događaja značajnih za taj grad.

Obraćajući se iseljenicima u Bad Homburgu Kolinda Grabar Kitarović je naglasila kako joj je čast biti među hrvatskim iseljenicima koji su se naVečernjakovoj domovnici okupili iz svih europskih zemalja gdje su otišli raditi.

- Stoga Večernjakovu domovnicu slobodno možemo nazvati mali sabor hrvatskog iseljeništva. Znam da je Hrvatska živa u svim vašim srcima. Svi ste vi krenuli iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u svijet u nadi da ćete negdje drugdje naći bolji život. Jeste li ga našli, to vi najbolje znate. Hrvatska je pošla vašim stopama u svijet. Svijet je upoznaje najprije po vama, dragi moji Hrvati" - naglasila je predsjednica.

Glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić predsjednici je predao skulpturu zahvalnicu, autorsko djelo zagrebačke likovne umjetnice Dunje Cossetto, koja se dodjeljuje zaslužnim pojedincima za potporu održavanja Večernjakove domovnice. Nakon dodjele priznanja najpopularnijim Hrvatima u iseljeništvu predsjednica se vratila u Zagreb, a zabava iseljenika u Bad Homburgu potrajala je do ranih jutarnjih sati uz glazbenu pratnju Miroslava Škoe, Tamburaškog sastava Bisernica iz Wupertala i još nekoliko mladih glazbenika iz dijaspore.

Nagrade:

Čitatelji inozmenog izdanja Večernjeg lista za osobu i uspjeh godine izabrali su Vinka Sablju, organizatora Hrvatskih svjetskih sportskih igara. Ante Rebić, nogometaš Eintrachta čitatelji inozmenog izdanja Večernjge lista proglasili su najboljim sportašom, a po izboru žirija ta nagrada pripala je Marinu Mariću, rukometašu TS Melsungena. Posebnu prizanje dobila je Ena Ćorić, mlada taekwondo -sportašica iz Munchena. Za najbolje amaterske sportske momčadi u dijaspori proglašeni su SV Croatia Reutlingen i FC Croatia iz Frankfurta. Najbolji glumci u dijaspori su: Valentina Pahde, glumica iz Munchena i Ante Luburić, glumac iz Solingena. Za najznačajniji događaj godine u iseljeništvu proglašene su Hrvatske svjetske igre u Zagrebu, a za najuspješniju udurgu Hrvatski centar iz Beča. Dok je u kategoriji spektakla glavna nagrada pripala Ivi Batistić, street art fotografkinji iz Frankfurta. Inače, ove godine u izboru najpopularnijih osoba u iseljeništvu bilo je nominirano 79 kandidata, a njih 29 ušlo je u finalni izbor.

/HMS/