Vaša spavaća soba može biti otrovna, evo koje vas sve opasnosti vrebaju dok spavate

soba, opasnost, spavaća soba
Stručnjaci tvrde da je spavaća soba često puna mikroba i kemikalija koje mogu naškoditi vašem zdravlju, piše Daily Mail.

1. Prašina iz madraca puna je kemikalija

Svaki madrac koji dolazi s jamstvom za zaštitu od vatre pun je kemikalija koje sprječavaju da se madrac zapali ili da se u njemu nakupljaju gljivice, a te kemikalije mogu biti kancerogene.

"Te se kemikalije lako prenesu i spoje s prašinom u spavaćoj sobi, koju zatim udišete. Još uvijek ne znamo koje su dugoročne posljedice toga", rekao je David Gale iz tvrtke Gale and Snowden koja se bavi ekološki održivom gradnjom.

Kako biste se zaštitili od ovih kemikalija najbolje je da često usisavate, perete madrac i brišete prašinu.

2. Sagovi su krivi za astmu

Sagovi su povezani s većom razinom prašine, alergena i mikroorganizama, a samim time i s povećanim rizikom od niza zdravstvenih problema poput astme.

Ako se već ne možete rastati od tepiha u spavaćoj sobi, bilo bi dobro da ga redovno usisavate.

"Što imate jaču alergijsku reakciju, to ćete češće morati usisavati, pa čak i svaki dan. Ako imate kućnog ljubimca, barem jednom godišnje biste trebali sagove očistiti profesionalnim parnim strojem", savjetuje Lisa Ackerley iz The Hygiene.

3. U jastucima se skrivaju gljivice

Stari jastuci i popluni mogu utjecati na pojavu akni ili drugih upala kože. Kako biste smanjili rast gljivica pazite da dobro osušite kosu prije spavanja i barem jednom tjedno posteljinu iznesete na sunce. Jastuke je preporučljivo mijenjati svake dvije godine.

4. Žarulje uzrokuju oštećenja kože

Korištenje energetski funkcionalnih fluorescentnih žarulja može vam prouzročiti nesanicu i oštećenje kože.

Istraživanje objavljeno u British Journal of Dermatology pokazalo je da štedne žarulje emitiraju ultraljubičasto svjetlo koje uzrokuje oštećenje i crvenilo kože.

David Gale također objašnjava da emitiraju i plavo svjetlo koje može prouzročiti nesanicu.

"Predvečer se tijelo navikava na svjetlo u toplijem, crvenom spektru, u bojama zalaska sunca koji potiče stvaranje melatonina, hormona spavanja, a plavo svjetlo je ljudsko tijelo naviklo dobivati oko podneva", kaže on.

5. Od namještaja vas peku oči

Osim ako u spavaćoj sobi imate antikni namještaj, oči će vam reagirati na formaldehid koji se često nalazi u ljepilu za sitne komadiće drveta od kojih se dobivaju MDF ploče od kojih se najčešće izrađuje moderni namještaj.

Kratkotrajno izlaganje visokoj koncentraciji formaldehida izaziva osjećaj peckanja u očima, nosu i grlu, kao i mnoge bolesti dišnog sustava. Gale ga naziva "azbestom sutrašnjice".

6. Punjači za mobitele ometaju san

"Naš živčani sustav funkcionira na jako niskom naponu. Mozak koristi struju za slanje poruka mišićima, a nekim ljudima naizmjenična struja može poremetiti tjelesne procese dok spavaju", objasnio je Gale.

Ako spadate u tu grupu ljudi bit će vam jako teško zaspati ako se u blizini nalaze punjači za mobitel ili električna budilica.

7. Razrjeđivač za boje izaziva glavobolju

Boje za zidove sadrže razrjeđivače čija isparavanja mogu izazvati vrtoglavicu i glavobolju.

"U spavaćim biste sobama trebali koristiti boje na bazi vode koje sadrže kazein (mliječni protein), glinu i kreč. Sva tri sastojka su u skladu s prirodom", savjetuje Gale.

8. Prozori štete imunitetu

Kondenzacija na prozorima izaziva plijesan što opet može izazvati probleme s dišnim putevima, alergijama i infekcijama. Vlaga i plijesan jako štete imunitetu. Najbolja opcija je ugradnja trostruko ostakljenih prozora koji smanjuju kondenzaciju.

9. Radijatori su puni prašine

Prašina privlači vlagu koja se prilikom grijanja prenosi u zrak i zbog toga udišete prašinu i razne kemikalije koje otpušta namještaj, madrac ili tepih.

Ovaj problem možete umanjiti tako da uz poseban nastavak za usisavač dobro usišete radijator i prostor između njega i zida.