Učenička prostitucija u BiH: Seks za drogu!

Prije par godina u javnosti je osvanula priča momka iz Mostara koji je na autobusnoj postaji imao neugodno iskustvo sa djevojkom koja se prodavla za sitan novac ne bi li došla do droge. Što je najgore djevojka je pohađala srednju školu u Mostaru, i nije bila jedina koja se pokušavala baviti najstarijim znatom na svijetu kako bi došla do droge. Javnost je narvno bila zgrožena sa tom pričom, ali nije se puno toga učinilo da se to pokuša spriječiti.

Slične priče dolazile su i iz Sarajeva, gdje su se djevojčice prodavale za 20. maraka i to u blizini škole koju su pohađale. Kada su iste uhićene u prostituciji, i odvedene školskom psihologu priznale su da im je novac trebao za nabavku marihuane. Iste ili slične priče dolazile su i iz Brčkog, Tuzle i Zenice.

U probleme narkomanije upadaju najčešće mladi od 15-16 godina, uglavnom na nagovor društva ili zbog znatiželje da probaju opojna sredstva. Nakon toga najčešće povratka nema već se sve više i više uvaljuju u narkomanski svijet. A on je podosta skup i, za većinu onih koji u njega uđu financijski nedostupan.

Zakon u BiH je nedorečen u ovakvim slučajemi i najčešće nema posljedica ni za djevojke koje se pokušavaju baviti prostitucijom, a niti za njihove mušterije. Ulična prostitucija usko je povezana sa narkomanijom i to je problem društva u cjelini.

hercegovina.info