U Njemačkoj 'svinja vrednija od radnika'?

mesna industrija
Naplaćuje im se usluga oštrenja noževa, iznajmljivanje radne odjeće...

Pedesetogodišnjem mesaru iz Bugarske je san da će u Njemačkoj zaraditi koji euro za sebe i za svoju obitelj kod kuće, trajao ravno tri dana. U pogonu za rasijecanje mesa u blizini Gütersloha na zapadu Njemačke mu je već trećeg radnog dana mehanička pila za meso zahvatila mali prst na ruci. Nitko nije pozvao liječnika, usprkos bolovima i krvarenju morao je ostati raditi.

Nakon tri dana otišao je o bolnicu gdje je operiran. Dok je ležao u bolnici njegov poslodavac dao je njegov smještaj drugom radniku iz Bugarske. Izgubio je i posao i smještaj, piše Deutsche Welle.

Za Szabolcsa Sepsija, koji radi za organizaciju Faire Mobilität, to je tek jedan od mnoštva primjera s kojim se susreće gotovo svakog dana. 'Nije nam uspjelo produžiti i njegov radni ugovor, ali uspjeli smo ipak riješiti sva sporna pitanja i barem mu omogućiti da primi novac za dane bolovanja. Ali takvih slučajeva ima mnogo', kaže on.

DW navodi kako mesna industrija u Njemačkoj prednjači u izrabljivanju radnika. Njemačka je nakon 90-ih godina i pojave kravljeg ludila uvela strože kontrole mesa pa su, umjesto mesa, počeli uvoziti mesare. No, oni nisu bili zaposlenici tih tvrtki nego posredničkih tvrti s istoka Europe.

Od 2014. i za te radnike u vrijedi minimalna satnica - trenutno je to 8,75 eura na sat, ali na sve ih se načine pokušava prevariti. Na primjer, naplaćuje im se usluga oštrenja noževa, iznajmljivanje radne odjeće ili ih se kažnjava za 'loš' radni učinak. Ili ih se jednostavno vara u obračunu radnih sat pa tako na kraju mjeseca može nedostajati i po 200 eura od onoga što im je obećano.

Njemačke klaonice klaonička obrada jedne svinje košta 1 euro i 50 centi, ako se koriste usluge neke od tih agencija za posredovanje radnika, tvrdi sindikalist Matthias Brümmer.

'Mi uvozimo jeftinu radnu snagu i izvozimo jeftino meso u Europu i čitav svijet', zaključuje on.