U Mostaru humanitarne akcije i dizanje kredita za opremanje školaraca

Učionica
Ljetni raspust se bliži kraju, a u tijeku su pripreme školaraca za novu školsku godinu, koja počinje u ponedjeljak, 4. rujna, kako je potvrdio i ministar obrazovanja HNŽ-a, Rašid Hadžović, kazavši da odgode početka nastave neće biti. Sada se već osjeti da se školska godina bliži.

Obzirom da učenici sjedaju u klupe za nešto manje od 10 dana, knjižare i nakladnici su već pripremili ponudu udžbenika i školskog pribora, a prema riječima djelatnica dviju mostarskih knjižara koje smo jučer kontaktirali, ovih dana roditelji već uvelike kupuju i udžbenike i pribor, jer su spiskovi literature za novu školsku godinu dostupni na web stranicama škola, piše Dnevni list.


Cijene udžbenika

Koliko će se potrošiti u knjižarama, gdje su police napunjene školskim potrepštinama, individualno je, jer sve ovisi o uzrastu školarca, no, ono što je sigurno, jeste da roditelji prvašića troše najviše.

Njima je potreban kompletan asortiman, a cijene pribora, kao i udžbenika drže konstantu i ne mijenjaju se već godinama, što nam je i potvrđeno i mostarskim knjižarama.

Tako će roditelji osnovnoškolca, po udžbeniku, platiti cijenu u rasponu od 10 do 13 KM, dok će roditelji srednjoškolca za knjigu izdvojiti 14 KM.

"Cijene knjiga za osnovnu školu iznose: 10, 10.50, 12.50 i 13 KM.

Sve ovisi od dobavljača, a među najskupljima izdvajamo knjige i radne bilježnice iz ‘Engleskog' i ‘Njemačkog jezika'.

Npr., udžbenik i radna bilježnica, koja je neophodna, za ‘Njemački jezik', skupa koštaju 23 KM. Cijene su ostale iste kao i ranije, pa tako knjige za srednju školu koštaju 14 KM.

Kada je riječ o školskom priboru, cijene su nešto sitno varirale prethodnih godina, pa su i one ostale iste kao i prošle godine", kazano nam je iz mostarskih knjižara.

Obzirom da roditelji pored kupnje udžbenika, radnih sveski, bilježnica, torbi i školskog pribora, novac utroše i na odjeću i obuću svog školarca, u konačnici, kada se sve to zbroji, potrebno je i do tisuću maraka po školarcu, što je u današnjoj situaciji jako teško izdvojiti, posebice u kućanstvima gdje se dvoje ili troje djece školuje.

Cijene ili ‘stoje', ili se povećavaju, a plaće upravo suprotno, ili se smanjuju ili ostaju iste, pa su roditelji primorani i kredit dići kako bi svoje dijete spremno otpratili u novu školsku godinu. Gledajući takvu situaciju, u mostarskim se pojedinim nakladama nudi mogućnost obročnog plaćanja udžbenika i školskog pribora, kako bi se roditeljima koji nisu u financijskoj mogućnosti, na neki način, olakšalo pri obrazovanju djece.

Kako dijete raste, rastu i cijene udžbenika, ali i ostalog pratećeg sadržaja. Ne zaboravimo i dodatno plaćanje, koje podrazumijeva školske izlete, odlaske na predstave, obilaske muzeja i drugih znamenitosti, koje također koštaju.

Neki roditelji su prisiljeni čak i kredite dizati kako bi bili u mogućnosti djecu ispratiti u škole.


Humanitarne akcije

Znajući sve to, neke udruge su već pokrenule i humanitarne akcije prikupljanja novčanih sredstava koje će biti namijenjene za nabavljanje udžbenika i školske opreme za djecu koja dolaze iz financijski najugroženijih obitelji.

Jer, i za zaposlene u obiteljima, pogotovo s većim brojem školske djece, svaki početak nove školske godine predstavlja veliki financijski udar.
Organizacija za pomoć beskućnicima i socijalno ugroženim, Minores iz Mostara, pokrenula je humanitarnu akciju ‘Olovka za mostarske školarce', koja ima za cilj prikupljanje školskog pribora za djecu iz socijalno ugroženih obitelji.

"Riječ je o ponosnim ljudima koji nisu u određenom trenutku imali sreće, pa su sada prisiljeni doslovno preživljavati i boriti se za svakodnevicu. Nama na srcu posebno leže djeca iz tih obitelji. Kao i svake godine do sada, želimo, uz Vašu pomoć, pomoći djeci i mladima iz naših obitelji da im početak školske godine prođe što ljepše i bezbolnije.

Ovaj put se prikuplja školski pribor: od olovaka do školskih torbi, bilježnice, zadaćnice i sve što je djetetu potrebno da prati nastavu i uči bez onih ikakvih vanjskih prepreka. Trenutno na popisu imamo 31 učenika i učenicu koji pohađaju osnovnu ili srednju školu.

Plan je ovakav: svi oni koji su zainteresirani za sudjelovanje u ovom projektu mogu nam se slobodno javiti u inbox.

Svatko će u inboxu dobiti okvirne podatke jednog učenika ili učenice te što im je od školskog pribora najpotrebnije. Nakon što sve prikupimo, podijelit ćemo našim školarcima.

Pozivamo sve Vas koji ste u mogućnosti da nam se pridružite akciji i da pomognete djeci i mladima da im nova školska godina krene lakše i s manje stresa. Zahvaljujemo unaprijed", napisano je na facebook stranici Minoresa.

Kako smo i naveli, roditelji su već uvelike krenuli s opremanjem školaraca za prve školske dane nakon ljetnih praznika i odmora te se organiziraju razmjene polovnih udžbenika, jer neki ocjenjuju da je isplatnije kupiti polovne od novih udžbenika, a neki će izdvojiti cijele plaće kako bi na primjeren način poslali svoju djecu u školske klupe.

Tako će u petak, 25, kolovoza, u prostorijama Osnovne škole ‘Mujaga Komadina' u vremenskom periodu od 9 do 11 sati biti održan tradicionalni sajam razmjene korištenih knjiga, pod nazivom ‘Knjiga za knjigu', a sličan sajam je održan nedavno i u Tržnom centru Piramida.

"Pozivaju se svi roditelji i učenici sa područja Grada Mostara, da se pridruže na Sajmu te da na taj način uštede novac.

Zamijenite svoje stare knjige sa prijateljem ili poznanikom, ili ih prodajte po povoljnim cijenama svojim prijateljima. Sajam je otvoren za sve", poručili su iz Osnovne škole ‘Mujaga Komadina'.