U elitnu prostituciju se ulazi na mala vrata, ali ne živi se od krpica i provoda

elitna prostitucija, prostituke

Tako je još prije 16 godina pjevao Gibonni u pjesmi "Miss Croatia", vjerno opisujući što se zbiva na raznim izborima ljepote i kakav je život mladih djevojaka koje se upuste u avanturu zvanu manekenstvo.

E, pa do gotovo istog zaključka doći ćete i nakon što pročitate ovu ispovijest Rajke Šarić iz Beograda, nekadašnje Miss Adriatic Europe i Miss turizma Šibensko-kninske općine, a danas 28-godišnjakinje koja se bavi svim i svačim kako bi preživjela i koja je manekenske vode napustila jer nije željela "raditi svašta za lentu" i zbog toga što je bila i fizički napadnuta na izboru za Miss Balkana u Čačku kad se pobunila protiv namještanja titule, prenosi Kurir.
Rajka je u manekenske vode ušla sa 16 godina u Beogradu, kada je još pohađala srednju ekonomsku školu i, kako kaže, nije se tad mogla ozbiljno baviti manekenstvom jer je željela završiti školovanje. Prije sedam godina, 2008. godine, stigla je u Split i počela raditi za Ivicu Jurišića, vlasnika tada poznate modne agencije "Kristina".

Upravo Jurišićeva sudbina, odnosno činjenica da je početkom ovog mjeseca na splitskom Općinskom sudu, zbog organiziranja pružanja seksualnih usluga 17-godišnjakinje za novac, osuđen na godinu dana zatvora, što je poslije preinačeno u kaznu od 728 sati dobrovoljnog rada, potaknula je lijepu tridesetogodišnju plavušu da istupi u javnost sa svojom pričom i svojim iskustvom rada za Jurišića, ali i da iz "prve ruke" progovori o svemu što se događa u svijetu ljepote.

- Kad sam došla u Split, "barba Jure" je dosta radio s Talijanima i mene je dosta naučio, odnosno njegova kći, što se tiče kretanja po pisti, okreta, ponašanja i slično. Moram reći da sam vodila normalan život, novac koji bih dobila od revija raspoređivala sam za život i izdavanje stana, mogla sam od toga normalno živjeti. Nikad nisam ni pomislila da se ubacim u svijet elitne prostitucije, a pravo da vam kažem, nimalo ne osuđujem djevojke koje su se time bavile, to je bio njihov izbor. Mene samo duša boli i nepravedno je to što je ispalo da je Jurišić njih podvodio. Osobno znam da je ta cura za koju je on i osuđen tražila od njega i molila ga da joj sredi nešto, da nema novaca i da joj nađe nekoga. Nitko te djevojke nije prisiljavao ni na što. Sve te cure koje su ušle u to, sve su one to same htjele, voljele su voziti dobre automobile, nositi skupu odjeću, živjele su luksuzno... - kazuje Rajka, dodajući kako ona tijekom svoje manekenske karijere kao model Jurišićeve agencije nije nikad bila u situaciji da joj je on, kao vlasnik agencije, nudio takvo nešto, a i takve stvari joj nisu bile ni na kraj pameti.

- Svi znamo da se izbori ljepote u Hrvatskoj namještaju. Primjerice, jedna od misica je bila djevojka jednog nogometaša iz Splita koji sad igra u Italiji i ona je pobijedila jer je on svojim "utjecajem", odnosno novcem, to kupio. U Hrvatskoj ne pobjeđuje ljepota, nego novac, i to je općepoznata činjenica svima u tom svijetu. Pitate me što znači kad osvojiš titulu nekog izbora ljepote? Pa, ta lenta, u principu, ne znači ništa jer u nekoj stranoj zemlji, recimo Italiji, ne možeš opstati ako nemaš novca, a novac ćeš imati ako imaš bogate roditelje ili bogatog "sponzora" koji će te gurati. Kao jedinka, kao obična djevojka, bez obzira koliko lijepa bila, nema šanse da uspiješ. Od nečega se mora živjeti, a to se ne može od 400 ili 800 kuna koliko se dobije za reviju ili snimanje i ako mjesečno odradiš četiri-pet takvih revija. Ona koja kaže da je od revije sebi kupila, recimo, original Chanel torbicu, laže. Može je kupiti ako radi mjesecima svaki dan revije i ako ništa ne jede i ne plaća stan i ostalo.

A sve imaju original torbe! Da se razumijemo, nisam ljubomorna, nisam zavidna, samo želim da ljudi znaju istinu i da te mlade cure koje čeznu za tim titulama, znaju što ih čeka", govori Šarić.

Kaže da je imala ponudu da ostane u Italiji nakon osvajanja titule Miss Adriatic, ali nije se na to odlučila jer ju je bilo strah. - Nitko meni nije tamo garantirao da ću uspjeti, a nisam bila toliko hrabra da ostavim sve i da riskiram. A što se tiče prostitucije, pa u taj se svijet ulazi neizravno, "na mala vrata". Obično cure kažu: "E, ajde me upoznaj s tim i tim", kad vide da netko ima para i onda krenu večerice, putovanja itd. U Hrvatskoj, ali i u drugim zemljama, takav je vid prostitucije stvarno raširen. Ne mogu reći razloge zbog kojih neka od djevojaka ulazi u to, možda one to rade iz nužde, možda imaju bolesne roditelje, možda ovo, možda ono. Većina lijepih djevojaka navikla je na lagodan život, odnosno većina ih stremi ka tome, a do toga mogu doći jedino ako imaju novca.

Koliko znam, nitko nikad nije ni jednu od tih djevojaka natjerao da se prostituira. Nitko njima nije stavio pištolj na čelo i rekao joj da mora, to je njen izbor. Najlakše je sad osuditi nekoga, najlakše je svaliti ljagu na nekoga, a ti ispadneš fina i poštena. A nisi bila fina i poštena kad si uzimala tisuće eura, kupovala robu i automobile. Poznat mi je primjer djevojke iz Splita koja je imala uglednog političara za ljubavnika, letjela je prvom klasom, vozila je skupi automobil, on joj je našao i posao u državnoj službi, a kad je on "pao" s pozicije, našla se odjednom u situaciji da je ostala bez svega, da sad mora raditi kao hostesa za 200 kuna. Znam i djevojku koja se s 19 godina spetljala s čovjekom koji joj je po godinama mogao biti otac i bila je s njim nekoliko godina, sve dok nije osvojila sve lente, trpjela je sve i svašta, ali htjela je to. Cure moje, odlučite hoćete li se podati nekome i biti potrošna roba za dobre pare da biste na kraju ostale na cesti bez ičega ili ćete razmišljati svojom glavom. Ako se već odluče na tako nešto, neka misle na sebe, neka "stavljaju nešto sa strane", ne živi se od krpica i provoda - napominje bivša manekenka.