U 92. godini krenula na tečaj informatike:

mirovine, Vjekoslav Čamber, umirovljenici, prijava, mirovina, mirovine, mirovina, umirovljenici, povrat novca, mirovine, umirovljenici, Isplata mirovina, juniori, pismo, pismo majke, anonimno pismo, mirovine, FBIH, Isplata mirovina, isplata, mirovine, Isplata mirovina, povećanje mirovina, vojne mirovine, mirovine, mirovinski sustav, polaštene mirovine, mirovina, ćosanje, hercegovački običaji, Informatička radionica, stari i nemoćni, roditelji, roditelji i djeca, PIO/MIO, Federalni premijer Novalić , Mostar, kuća, običaji, Običaji starog zavičaja , hercegovački običaji, Hercegovina, hercegovački običaji, narodni običaj, običaji, broj stanovnika, Hrvatska, procjene demografa, mirovine
Kada se kći gospođe Marije Kružičević prije 30-ak godina preselila u Kanadu, njihova međusobna pisma su putovala danima, čak i tjednima.

Sada pošta preko oceana putuje nekoliko sekundi, jer je naša sugrađanka u svojoj 92. godini krenula na računalnu radionicu za umirovljenike u Gradskoj knjižnici Marka Marulića (GKMM). I nije jedina. Vođeni geslom da čovjek uči dok je živ, program privlači velik broj osoba treće životne dobi koje žele naučiti koristiti kompjutor, a skupine se pune munjevitom brzinom.

- Ćer je tila da nabavim kompjuter, pa evo, tila bi joj poslat pismo, slike, pročitat novine... A valjda ću nešto naučit - kroz smijeh će gospođa Marija samouvjereno hvatajući miš u ruke.

Radionice koje pohađa odvijaju se triput tjedno po sat i pol u Središnjoj knjižnici, a s njom je još petero "školaraca". Tijekom predstojeća dva tjedna, pod mentorstvom Dragana Bačića, knjižničara i voditelja radionice, upoznat će se s osnovama rada na računalu, osposobiti za samostalno pretraživanje interneta te naučiti koristiti program Microsoft Office Word.

Naravno, svi će svladati slanje elektroničke pošte, fotografija i dokumenata, a oni koji žele upoznat će se i s društvenim mrežama.

- Kad bi svatko uklonio s puta kam, putevi bi bili glatki kao dlan - poslovicom nas dočekuje 84-godišnja Anka Pereža.
Sama smišlja mudre izreke, koje sama i zapisuje na svom računalu, za vlastiti arhiv. Ima ih pregršt. Jednog dana možda i knjiga iz njih nastane.

- Evo još jedne: "Laž je čudan most. Preko te prenese, ali natrag nikad više"... Imam kući Toshibu. Zapisujen ih u Wordu, a iman i tablicu svih važnih datuma, rođenja, imendana, blagdana... Napravila san i tablicu u kojoj vodin troškovnik za struju, vodu, čistoću. Sve mi je sad lipo i jasno napisano, po godinama i misecima - pohvalila nam se gospođa Anka sa svojom informatičkom pismenošću.

Da godine nisu prepreka za učenje novih vještina, potvrđuje nam voditelj Dragan hvaleći motivaciju svojih školaraca koji su skinuli psihološku barijeru i krenuli u upoznavanje svijeta informatizacije.

- Užitak je s njima raditi jer su zanimljivi i duhoviti. Bude tu smiješnih priča, a bilo je, moram priznati i ljubavnih veza koje su se rodile na radionicama. U dva tjedna oni nauče osnove rada s računalima, a mnogi traže i napredniji stupanj, no problem nam je u volonterima koji bi ih vodili jer to obično rade djelatnici knjižnice koji su već zauzeti svojim poslovima. Ako ima zainteresiranih volontera, neka nam se slobodno jave - poručuje voditelj.

Informatička radionica odvija se i u knjižnici na Mejama, no lokacija Središnjeg odjela svakako je pristupačnija većini ljudi, pa je interes zaista velik. Ivana Salvador iz GKMM-a kaže kako je samo tijekom ove godine 150 umirovljenika prošlo radionicu, a do konca godine sve grupe su pune.

Počeli su puniti i termine nakon Nove godine, što potvrđuje kako je ovaj program cjeloživotnog učenja na temu informatičke pismenosti prepoznat, a što je važno, besplatan je. U njega se mogu uključiti samo članovi knjižnice, pa se zainteresirani mogu javiti na broj telefona 685-011.

- Kompjuter te izvuče iz žabokrečine. Ipak, ja radin po svojoj volji, a on mora radit po mojoj. On je programiran! Ja nisan - zaključila je Anka Pereža.


slobodnadalmacija.hr