Tužit ću meteorologe zbog netočnih prognoza! Tjeraju mi goste s plaže

plaža
...uredbama i zahtjevima koji su naizgled ekstravagantni, ali imaju svoju logiku, ponajprije ekonomsku, pa makar im se sav svijet smijao.
Predsjednik Oblasnog vijeća Veneta, pučki rečeno: guverner, Luca Zaia (Luka Žaja pravopisom njegovih predaka) najavio je mogućnost da će tužiti meteorologe za štetu nanesenu pogrešnim prognozama vremena.
„Ljut sam na te meteorologe", prenijele su agencije njegove riječi. „Ili će prognoze popratiti postotkom vjerojatnosti, pogotovu na televiziji, ili ćemo morati zahtijevati naknadu štete. Prošli vikend su predvidjeli strahote, oluje i pljuskove, a na kraju su plaže bile pune čeljadi koja se sunčala."

Prvi je paniku digao načelnik Jesola Valerio Zoggia, jer u njega plaža nije bila puna, ležaljke su, kaže, zijevale prazne - a to je gotovina. Koliko je to važno znaju u Splitu, gdje su na Bačvicama eliminirali oba reda tamarisa da natjeraju ljude plaćati ležaljke sa suncobranom. Pojadali su se i hotelijeri.

'Prazne nam hotele'

Zaia rezimira: „U Venetu je turizam najjača industrija: od 17 milijardi eura fakturiranog prihoda i 70 milijuna noćenja, 32 milijuna utržimo na plažama. Nije dopustivo da nam netko, pišući da će biti kiša ili oluja, isprazni hotele."
Njegova logika je jednostavna: ako napišu da je deset posto mogućnosti da padne kiša - onda će ljudi doći, a ako napišu 90 posto, onda neće. I opetuje: „Ako se stvari ne promijene, ne isključujem odštetne zahtjeve."

Zaia od prekjučer ima i nov problem: mora uravnotežiti evropska i talijanska pravila o slobodnoj konkurenciji sa zaštitom spomeničkog blaga. Mletački gradonačelnik Luigi Brignaro, koji je već zaprijetio da će zatvoriti Rialtski most nastave li budale s njega skakati u Canal Grande (i lomiti kralježnice anavirajući na brodove) sada zahtijeva zabranu prodaje hrane koja se iznosi iz lokala.

Na tapetu su i kebabi, i lasagne, i pizza rezana na grame, i svake takve „delicije" osim sladoleda. Naprosto, želi spriječiti da štedljivi gosti plate hranu „za doma" pa improviziraju picnic na Trgu Sv. Marka, na stubištima crkava i tome sličnim mjestima, ostavljajući otpatke kao spomen svog blagovanja.Zabrana bi se odnosila samo na povijesne Mletke te na otoke Murano i Burano, dakle područja s najžešćim protokom turista.

I drugi povijesni gradovi zabranjuju blagovanje po spomenicima. Rim žestoko globi one koji Stubište Sv. Trojstva na brdu (za Amerikance: Spanish Steps, Španjolske stube, jer su nad Španjolskim trgom) koriste kao blagovaonicu, ali zasad još ne ograničava trgovce.

Slobodna Dalmacija