Trend 'preotimanja' partnera u sve većem porastu

preljuba, Vaš partner, muškarac žena, ljubav ljubomora, zabrinutost, muškarac žena, privlačnost, žudnja, seksipil zauzetih frajera, zna sa ženama, žene, muškarci, varanje, žena, muškarac, varanje, Prevara u braku, razvod, zajednički život, muškarac žena, partneri, preljub, Sprječavanje, ljubav, osobe željne avanture, zašto žene varaju, preljuba, preotimanje partnera, istraživanje, preljuba, seks ljubav, trend, bivši, ljubav, seks prakticiranje, ljubav, greška, karte, kino, studija, prevareni, preljuba, prijatelji, krivnja, veza, prevara, muškarac, žena, Muškarci i žene, ženske nevjere, izvanbračne afere., žene, prijateljica, izdaja, prevara, stvari, prevara, flert, ljubomora, muškarci, žene, ljubav, ljubavni trokut, veza, ljubavna veza, preljub, preljuba, nevjera, bračna nevjera, varanje, preljub, preljubnik, ljubavni trokut, prevara, preljubnik, preljub, signali, brak, rastava, ženidba
U posljednjem broju časopisa Društvena istraživanja objavljeno je zanimljivo istraživanje o toj vječnoj temi pod naslovom "Učestalost nekih aspekata preotimanja partnera i njihova povezanost sa socioseksualnosti".

Istraživanje, u kojem je sudjelovalo 819 studenta i studentica s Riječkog i Osječkog sveučilišta u dobi do 25 godina, pokazalo je da muškarci češće pokušavaju preoteti nečije partnerice za kratkotrajnu seksualnu vezu, no žene su s manjim brojem pokušaja uspješnije u preotimanju!

Oko 68% muškaraca i 42% žena pokušalo je privući osobu za koju su znali da je u vezi s nekim drugim, navodi se u istraživanju koje su proveli prof. psihologije Igor Kardum i Jasna Hudek-Knežević s riječkog Filozofskog fakulteta te Petra Grundler s osječkog Filozofskog fakulteta, prenosi agencija VLM. Pokazalo se da je uspješnost preotimanja muškaraca, koji su skloniji kratkotrajnim vezama, znatno veća nego uspješnost preotimanja žena, iako su žene češće mete preotimanja.

Na pitanje "Jeste li ikada pokušali privući nekoga tko je bio u ljubavnoj vezi s nekim drugim da biste s njim ostvarili kratkotrajnu seksualnu vezu?", 446 ispitanika (54,6%) izjavilo je da su imali iskustvo preotimanja, a 62 ispitanika (7,6%) imala su učestalo iskustvo preotimanja partnera. Na pitanje onima s iskustvom preotimanja koliko su bili uspješni u preotimanju nečijeg partnera ili partnerice 374 ispitanika (87%) odgovorilo je da su bili donekle uspješni, a njih 168 (39,1 posto) da su u tome bili prilično uspješni.

Po rezultatima istraživanja ispada da je za partnerima studenata vladala prava otimačina jer je, na pitanje je li im, dok su bili u vezi, netko pokušao "odvući" njihova partnera, odnosno partnericu, 579 ispitanika (71,6%) izjavilo da im je nekada netko pokušao preoteti partnera, a njih 92 (11,4%) da im je često netko pokušao preoteti partnera. Zanimljivo je i da je više od 80% muškaraca i žena izjavilo kako ih je netko pokušao preoteti dok su bili u vezi. Preciznije, 680 ispitanika (83,5%) tvrdilo je da ih je nekad netko pokušao preoteti od partnera, dok je njih 170 (20,9 %) izjavilo da se to događalo često.

Na pitanje ispitanicima koji su bili mete preotimanja "Ako vas je netko pokušao privući kao partnera za kratkotrajnu seksualnu vezu dok ste bili u ljubavnoj vezi, koliko je u tome bio uspješan?", njih 308 (47,3%) odgovorilo je da su njihovi otimači bili donekle uspješni. Njih 61 (9,4%) odgovorilo je pak da su otimači bili prilično uspješni u preotimanju.

Psihologinju Dubravka Miljković istraživanje o temi preotimanja na prvu je malo začudilo jer: "Što je to preotimanje kad svatko ima svoju slobodnu volju i tko je toliko blesav da misli da se samo njemu osoba s kojom je u vezi sviđa, a da se neće svidjeti i nekome drugome?"

- Mislim da nije problem veza i brakova koji se raspadaju u preotimanju, nego u tome što ne znamo partnera zadržati, jer se oko svake veze i braka treba truditi. Nitko se ne ženi s mišlju da će se nakon tri godine braka razvesti, a to se događa. Treća osoba samo je katalizator procesa raspada nečije veze ili braka, ali ne i uzrok problema zbog kojeg je došlo do raspada - smatra Miljković.

Kad se provodilo istraživanje, 446 ispitanika bilo je u vezi, a od toga ih je 65 bilo u vezi s nekim koga su privukli dok je bio u vezi s drugom osobom, dok je 85 studenta bilo u vezi s nekim tko je njih privukao dok su bili u vezi s drugim partnerom. Žene su češće bile u vezi s partnerom koji ih je privukao dok su bile u vezi s drugim. Studenti i studentice koji su "preoteti" ili koji su sami bili "otimači" nečijih partnera vjeruju da su njihove nove veze dugotrajne.

urbancult.hr