Treba li bivšem partneru pružiti još jednu šansu?

Prekid je bolna stvar iako vam možda veza nije funkcionirala. U prvim danima osjećat ćete se jadno i usamljeno pa će vam možda čak pasti na pamet da se pomirite s bivšim dečkom ili djevojkom. No, prije nego to učinite dobro razmislite jer to možda nije rješenje vaših problema.

Pomirenje s bivšima isprva djeluje kao olakšanje, jer je došao kraj tjednima patnje koju ste proživljavali. Cijelo vrijeme vam je nedostajao/la i pitali ste se zašto ste prekinuli s njima. No, kretanje ispočetka u prvi mah može djelovati kao idila koja počinje brojnim obećanjima kako ćete zauvijek ostati zajedno i zaklinjanjem na vječnu ljubav. Ali, na kraju ćete uvidjeti da ne samo da ste se počeli svađati zbog starih stvari već ste dobili novi 'materijal' zbog kojeg se još više ne podnosite.

Suočite se sa stvarnošću

Saberite se i suočite s isitnom. Povratak staroj ljubavi nije dobra stvar. Shvatit ćete da ako vam on trenutačno nedostaje, ne znači nužno da je vaš bivši dečko ljubav vašeg života. Tri tjedna nove veze bit će savršena, ali onda će se vratiti stare navike i bit ćete preumorni da uopće poduzmete bilo što u vezi toga. A najgore od svega, drugi prekid bit će jednako bolan kao i prvi, posebice zbog toga što ćete biti svjesni da je ovaj put to zauvijek.

Čak i psiholozi tvrde da pomirenje s bivšim partnerima nije mudar potez. Potrebno je jako puno napora i povjerenja da biste prebrodili sve probleme zbog kojih ste prekinuli. Prije nego napravite nepromišljeni potez i vratite se bivšem dečku/djevojci, dobro razmislite zbog čega im se vraćate i postavite si nekoliko pitanja. Inače biste se mogli naći u situaciji u kojoj samo vučete prtljagu iz prethodne veze u sljedeću fazu.

Osnovna stvar koju biste se trebali zapitati ako razmišljate o povratku staroj ljubavi jest zašto ste se uopće rastali. Ako dobro promislite možda shvatite da se želite pomiriti samo zato jer vam se ne da krenuti naprijed i tražiti novog partnera pa vam je ponovno pomirenje laka i jednostavna opcija da ne budete sami. U životu ćemo zasigurno imati period kada nećemo imati ni vremena ni energije za počinjanje nove veze pa ova stara djeluje privlačnije. No, to nije dobar temelj za budućnost.

Jeste li možda ljubomorni?

Prije nego mu se vratite zapitajte se zašto ste prekinuli
Photo Flickr  
Može se i dogoditi da želite opet biti s njim jer je našao nekog novog. Muškarac čija vas je opsesija nogometom izluđivala do besvijesti i koji nije mogao razgovarati o svojim osjećajima odjednom vam je postao opet privlačan kada ste saznali da postoji nova žena u njegovu životu. Ako još niste našli nekoga tko vam se sviđa, shvatite da to što osjećate prema bivšem je najobičnija ljubomora, a ne ljubav.

Potrebno je neko vrijeme kako biste se naviknuli na samački život pa vam nedostaju određene stvari koje su sastavni dio veze. Prije nego se pomirite s njim zapitajte sebe zašto se bojite biti sami. U suštini, biti sam je pozitivna stvar za vas jer ćete konačno imati vremena da zbilja spoznate sebe i sagradite samopouzdanje. Misliti da bi vam bilo bolje s bilo kim umjesto bez ikoga nije dobar razlog da se vratite bivšem.

Kada prekinete vezu, doći ćete u napast prisjećati se dobrih vremena kroz ružičaste naočale, dok će ljutnja i frustracija nestati. Da su stvari u vezi bile bajne, sigurno bi još uvijek bili skupa i riješili biste sve probleme, zar ne? Ako ste imali nesuglasice koje niste mogli premostiti, zar ne mislite da ćete oboje samo gubiti vrijeme ako se ponovno vratite?

Nerealistično je misliti da će vam drugi put biti bolje od prvog. Trebali biste tražiti nešto drukčije. Ako ste oboje spremni preispitati što je pošlo po krivu, a vaši osjećaju su jači nego ikada, čak postoji šansa da vam drugi put upali. Nekim parovima drugi put u vezi može biti upravo ono što tu vezu dodatno osnaži.

Ako ipak želite pokušati ponovno

Ako ste se ipak odlučili na još jedan pokušaj, jako je bitno da iskreno razgovarate o tome što je upropastilo vašu vezu. Uz to, važno je da saznate što je to uzrokovalo vaš prekid te zašto o tome niste razgovarali kada je bilo vrijeme. Budite strpljivi i dopustite da svatko od vas kaže svoje mišljenje bez prekida. Budite iskreni, tako da ponovnu vezu ne počnete na krivi način i da se to ne pretvori u predbacivanje starih stvari.

Namojte žuriti i opet se useliti zajedno. Umjesto toga, krenite od početka i počnite izlaziti zajedno. Ponekad možete i prespavati jedno kod drugog. Potrudite se iznalaziti nove načine za neke stvari kako se ne biste vratili na staru rutinu. Iskušajte novi restoran, klub ili upišite nekakav tečaj kako biste oboje mogli uživati. Ukratko, učinite bilo što da unesete novi život u vašu vezu.

Nemojte se zavarati novom ljubavi i početi raditi na bebi misleći da će to riješiti sve probleme. U prvoj godini, koliko ste po drugi put zajedno, nemojte napraviti ništa veliko, već si dajte vremena da poradite na novoj-staroj vezi i nanovo izgradite temelje. Time ćete sebi i svom partneru pružiti šansu da ovaj put zaista uspijete.

javno.com