Tisuću studenata u Zagrebu u potrazi za stanom, najmodavci digli cijene

studenti, stipendije, diplome, studenti, studenti, sveučilište, sveučilište, Posušje, fakultet, studiranje, zdravlje, diploma, škola, razred, stipendije, Čapljina, studenti, vlada sbž, studenti, studentski dom, esad dželilović, studenti, studentski zbor, peticija, studenti, isplata, stipendije, studenti, ispiti, greške, HNŽ, stipendija, studenti, Posušje, studenti, stipendije, studenti, stipendije, Hrvatska zemlja, Natječaj, stipendije, Hrvatska zemlja, stipendije, BIH, Hrvatska zemlja, stipendije, Hrvatska zemlja, studenti, smještaj, Zagreb, stanovi, Čitluk, studenti, pomoć, stipendije, student, javni natječaj
...ovih dana oko tisuća studenata u potrazi je za privatnim smještajem. Najmodavci su iskoristili situaciju i digli cijene.

Studenti koji su dobili domove Stjepan Radić i Cvjetno naselje u njih se neće moći useliti prije Božića, a to znači da će se privremeno morati snaći. Baš tu riječ je prošli tjedan upotrijebio ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar dok je potpisivao ugovor o izvođenju radova.

Lako izgovorena ministrova riječ ima puno veću težinu jer u današnjoj situaciji mnogim roditeljima studenata izdatak veći i za samo nekoliko stotina kuna predstavlja problem.

Ministarstvo obrazovanja 4.534 studenta za vrijeme obnove domova mjesečno subvencionira s po 400 kuna, no, jasno je da se s tim novcem ne može financirati smještaj u privatnim stanovima i kućama, eventualno taj iznos može pokriti režije.

U Zagrebu je puno praznih stanova, no brojih onih manjih u zoni tramvaja, kakve najčešće traže studenti, je ograničen. U ovo vrijeme inače je povećana potražnja za manjim stanovima u zoni tramvaja, a sad, pogotovo. Situaciju su iskoristili najmodavci koji su povisili cijene stanarina.

Studentima pokušavaju pomoći u župnom uredu Marije Pomoćnice na Knežiji. Osmislili su projekt ‘Kafarnaum' kojim pozivaju građane da ustupe sobu studentima uz simboličnu naknadu.

Iz te zagrebačke župe, na čijem se području nalaze domovi Stjepan Radić i Cvjetno naselje, pozvali su Zagrepčane koji su u mogućnosti pomoći da im se jave na e-mail adresu [email protected].

Procjenjuju da još oko 1000 zagrebačkih studenata nema smještaj, prenosi Net.hr.