Tajna čvrstih i lijepih grudi

grudi

... pokazala je da dojenje, svakodnevna njega hidratantnim kremama i zamjenska hormonska terapija imaju pozitivan utjecaj na ženske grudi u procesu starenja. Istodobno, pušenje, alkohol i više trudnoća mogu ubrzati starenje dojki, tvrde znanstvenici.

Nova je studija pokazala kako okolišni čimbenici, kao i viši indeks tjelesne mase (BMI), veći grudnjak i veličina košarice mogu grudi napraviti manje lijepima tijekom vremena, piše Daily Mail, a prenosi tportal.

U studiji u kojoj je sudjelovao 161 par blizanki u dobi između 25 i 74 godine identificirana su određena ponašanja koja mogu usporiti proces starenja kako bi se izbjegla plastična kirurgija. Primjerice, u Sjedinjenim Državama gotovo 316.848 žena prošle je godine povećalo grudi, a 127.054 ih je bilo na zahvatu podizanja dojki.

'Rijetko se događa da obje blizanke prolaze kroz iste okolišne čimbenike tijekom cijelog života', objašnjava dr. Hooman T. Soltanian, plastični kirurg sa Sveučilišne bolnice u Clevelandu koji je krenuo od pretpostavke da s genetskog stajališta blizanke imaju iste grudi. Razlika koja se primjećuje rezultat je utjecaja okoliša.

Svaki par blizanki odgovarao je na pitanja o životnim navikama, poput pušenja, alkohola, broja trudnoća, korištenja grudnjaka, sportskih navika, hormonske nadomjesne terapije, hidratacije i izlaganju suncu.

Fotografije grudi blizanki snimio je profesionalni fotograf, a zatim su ih subjektivno ocjenjivali neovisni recenzenti. Dr. Soltanian kaže kako je izgled grudi, jednako kao i zdravstveno stanje, važan čimbenik u ukupnom zdravlju žena, a s njim se slaže Judy Kuriansky sa Sveučilišta Columbia, koja tvrdi da je izgled dojki ima veliki psihološki značaj za ženu.

'Grudi nose snažnu antropološku važnost', kaže Kurianksy. 'Kao i veličina bokova, znak su plodnosti. Žene svih dobnih skupina opsjednute su svojim dojkama jer su svi muškarci opsjednuti njihovim grudima. Bez obzira na to koliko su žene emancipirane, veličina grudi vezana je uz njihovu seksualnost.'