Svaki deseti radnik u Njemačkoj je prevaren: Imaju satnice manje od 8,5 eura

gradjevinari
To je povreda Zakona o minimalnom prihodu. Prema ovom istraživanju (podaci za 2016), sumu ispod minimalca prima ukupno 2,7 milijuna ljudi, odnosno, svaki deseti radnik.

Najveći broj poduzeća u kojima vladaju takvi uvjeti nema ni radnički savjet, ni sindikat 18,6 posto zaposlenih u takvim tvrtkama zarađuje manje od 8,5 eura na sat. U tvrtkama u kojima postoji netko tko zastupa prava radnika, ima samo 3,2 posto takvih zaposlenih.

Rezultati istraživanja Fondacije "Hans Bekler" se ne poklapaju sa "službenom statistikom" prema kojoj je takvih radnika 2016. godine bilo "samo" 1,1 milijun, piše DW.

Najviše radnika plaćenih ispod norme radi u privatnim domaćinstvima (43%), gdje je i najteže kontrolirati da li se poslodavci pridržavaju zakona; slijede hoteli i ugostiteljski objekti (38%) i trgovina na malo (20%). Ispod norme su češće plaćene žene nego muškarci, a lošije od ostalih prolaze i radnici s nižim stupnjem obrazovanja.

Njemački savez sindikata je izrazio ogorčenje zbog ovih podataka i činjenice da se zaobilaze zakonske odredbe o minimalnom prihodu.

Njemačko Ministarstvo financija je nedavno priopćilo da su poduzeća tijekom 2017. godine platila više od 4,2 milijuna eura kao kaznu zbog povreda Zakona o minimalnom prihodu.

U vezi s time je pokrenuto oko 2.500 istraga, a u svakom drugom slučaju su plaćane kazne. U 2016. godini, pokrenuto je nešto manje od 1.700 istraga, a ukupna visina razrezanih kazni je iznosila 1,5 milijuna eura.