Svađa: muškarci se isključe, a žene traže potporu

Poznata situacija: svađate se oko neke stvari po tko zna koji put: ona se dere i čupa kosu, a on je kliknuo na "ignore" gumb.

Ovakvo je ponašanje dobilo i znanstvenu potvrdu. Naime, stručnjaci Sveučilišta Južne Kalifornije su ustanovili kako se u stresnim situacijama muškarci jednostavno isključe, dok žene postanu emocionalno osjetljivije.

Ispitanici, koji su podijeljeni u muške i ženske skupine, morali su pogledati slike lica drugih osoba u kontroliranim uvjetima. Zamijećena je aktivnost u dijelu mozga odgovornim za osnovno vizualno procesuiranje i tumačenje ekspresija lica. Međutim, kada su znanstvenici povisili razinu kortizola kod ispitanika, tj. doveli ih u stresnu situaciju, rezultati su bili drugačiji.

Kod muškaraca koji su gledali lica ljutih osoba zamijećeno je manje aktivnosti u dijelovima mozga zaduženim za razumijevanje osjećaja drugih ljudi. S druge strane, kod žena su ovi centri bili aktivniji.

"Ovo su prvi rezultati koji naznačuju kako se razlika u spolu može zamijetiti u društvenom ponašanju kod stresnih situacija kada su u pitanju najosnovnije društvene razmjene - procesuiranje tuđe ekspresije lica. Kada su pod stresom, muškarci se društveno povuku, dok žene traže emocionalnu potporu", objasnila je profesorica Mara Mather, voditeljica istraživanja.

Dame, ako ove rezultate želite primijeniti kod sljedeće "rasprave" s dragim, izbjegavajte stresne situacije i smireno obrazložite svoj "slučaj". Jedino tako se vaš partner neće isključiti i u potpunosti vas ignorirati.

K. Horvat / ordinacija.hr