Stvari koje ne biste trebali držati u kupaonici

kupatilo, stvari, kupaonica, stvari, bakterije, kupaonica, stvari, izbaciti

Jedni imaju naviku čuvati tablete u kupaonskom ormariću, a drugi ih uvijek drže u hladnjaku, a znanstvenici pak svojim istraživanjima šalju nevjerojatne poruke od kojih je primjerice posljednja doista čudna - četkice za zube ne bi trebali sušiti, a zapravo ni čuvati u kupaonici. Ona je svakako prostor koji je vlažniji i mokriji pa je logično da u njoj treba držati dobru razinu higijene, no novija istraživanja pokazuju da se moramo potruditi puno više.

1. Četkica za zube

Od svih stvari s ove liste, četkice za zube su valjda jedini predmet koji baš svi držimo u kupaonici, ali stručnjaci kažu da je to potpuno krivo. Glavni razlog tome je što sa sveučilišta Quinnipiac pokazuje da čak 60 posto četkica za zube na sebi sadrži fekalije. Rezultat istraživanja posebno je poražavajući jer taj visoki postotak nema veze s mjestom na kojem četkice stoje odnosno jesu li dalje i bliže WC školjki. S obzirom na to da se inače zapravo ne preporučuje da četkica bude poklopljena jer je vlažna pa na taj način raste broj bakterija, jedino rješenje je da budu u posebnom ormariću ili čak u drugoj prostoriji.

2. Kontracepcija

O tome da li treba držati lijekove u kupaonici zbog topline i vlažnosti raspravlja se godinama. Sigurno je da su manje opasnosti ako ih pospremimo na nekom hladnijem i suhom mjestu, a znanstvenici kažu da se ne smije zaboraviti na kontracepcijske pilule jer upravo zbog topline i vlažnosti mogu imati i slabije djelovanje. A ako ih već koristite, to sigurno ne želite. Jednako oprezni trebate biti i s kondomima jer zbog topline i vlage, tvrde stručnjaci, mogu izgubiti efektivnost.

3. Britvice

Ako nisu u dobro zatvorenom pakiranju, maknite ih iz kupaonice jer će zbog vlage oksidirati i zahrđati, a to je posebno opasno ako se, primjerice, tijekom depilacije imalo porežete i imate otvorenu ranu te nastavite koristiti britvicu.

4. Šminka

Funkcionalno je i štedi minute ujutro, ali kao i kod ostalih stvari, uvjeti u kupaonici mogu nanijeti štetu vašem omiljenom rumenilu ili sjenilu, odnosno make-upu koji nije čvrsto zatvoren i može se navlažiti.

5. Četkice za šminku

Nažalost, problem s četkicama za nanošenje podloge, rumenila, sjenila, korektora, pudera i svih ostalih malih čarobnih proizvoda koje toliko volimo, jednak je problemu kao i s četkicama za pranje zuba. Ukratko, spremite ih u spavaću sobu ili neku drugu prostoriju jer svakim nanosom na lice stavljate i one grozomorne bakterije.

Izvor: tportal.hr