Što ti cijena zaručničkog prstena može reći o budućem braku?

U istraživanju je sudjelovalo 3000 odraslih Amerikanaca, koji su bili u braku, a istraživanje je otkrilo da je onim sudionicima, koji su potrošili više novaca na zaručnički prsten, brak trajao kraće.

Za muškarce, koji su na prsten potrošili između 2 i 4 tisuće dolara, šansa za razvod bila je 1.3 veća, nego za one koji su potrošili između 500 i 2 tisuće dolara. Za žene, čije je vjenčanje koštalo 20 tisuća dolara i više, šanse za razvod bile su 3.5 puta veće, nego kod onih čije je vjenčanje koštalo između 5 i 10 tisuća dolara. Inače, prosječna cijena vjenčanja u SAD-u iznosi 30 tisuća dolara.

Autori istraživanje tu su korelaciju objasnili financijskim stresom mladenki i mladoženja, koji su odlučni u tome da imaju savršen dan, bez obzira mogu li si i oni to priuštiti ili ne. Npr. za žene čiji je prsten koštao 2000 dolara, veća je vjerojatnost da će se žaliti na stres, povezan s troškovima vjenčanja, nego one čiji je prsten koštao 1000 dolara i to za čak 82-93 posto.

No, zašto onda ljudi troše više novaca na taj dan, nego što imaju? Istraživači krivnju prebacuju na industriju vjenčanja, koja je posljednjih 50 godina stvorila nove standarde, koji tvrde da veće i raskošnije vjenčanje, znači i pozitivnije ishode. "1959. bila su potrebno dva mjeseca za organizaciju vjenčanja, a već 90-ih godina časopisi su preporučili 12 mjeseci priprema. Također, 3012. godine, samo u SAD-u potrošeno je 7 bilijuna dolara na zaručničko prstenje", prenosi Huffington Post.

index.hr