Što smijemo, a što ne smijemo raditi za vrijeme trudnoće?

trudnoća, porodiljni, trudnice, muškarac, godišnji odmor, bebe, trudnoća, porod, porodilje, trudnoća, trudnice, šansa, beba, trudnoća, smijeh

Vožnja automobilom i zakopčavanje sigurnosnim pojasom

 

Liječnici savjetuju da sigurnosni pojas cijelo vrijeme bude pričvršćen, i to lagano iznad vaših natkoljenica i uže oko trbuha.

 


jlp - Većina trudnica može ići na posao

 

I kada ste u devetom mjesecu vrijedi isto, iako je tada preporučljivije ostati kod kuće, jer nikada ne znate kada će se djetešce početi ritati i zaželjeti doći na svijet.

 

Vožnja zrakoplovom

 

Prilikom letenja je izuzetno važno da zrakoplov u kome se nalazite ima reguliran tlak zraka. Također je preporučljivo da se svakih 45 minuta krećete, jer ćete time pospješiti krvotok.

 

Spolnost i trudnoća

 

Trudnoća i spolnost su nešto potpuno uobičajeno, pa neka vas stoga ne brine da bi moglo biti pogrešno ako seksate za vrijeme trudnoće. Neke žene su tijekom trudnoće čak pohotnije i više trebaju spolnost nego inače. No nikako ne seksajte sako se pojavilo krvarenje ili je pukao mjehur i ističe vam plodna voda. Ženama s rizičnom trudnoćom i onima koje nose blizance inače se ne savjetuje prakticiranje spolnih odnosa bar tijekom posljednjih šest tjedana trudnoće, a i inače je žensko tijelo stvoreno tako da na početku i na kraju trudnoće pada potreba za spolnošću, pa mnogima neće biti teško ako moraju biti bez seksa.

 


jlp - I za vrijeme trudnoće stavite sigurnosni pojas

 

Posao i trudnoća

 

Većina trudnica, koje tijekom trudnoće nema većih teškoća, može normalno raditi i sve do devetog mjeseca. Ipak je to puno teže ako inače obavljate težak posao ili je prisutna velika vrućina, zadimljeni prostori ili nešto slično. Za vrijeme rada se treba odmarati ako osjetite umor, prestanite s poslom. Posebno tijekom zadnja tri mjeseca morate izbjegavati dugotrajno stajanje na nogama (više od 4 sata), dizanje teških predmeta (više od 10 kg), saginjanje ispod razine koljena...

 

Tjelovježba u trudnoći

 

Ako ste redovito vježbali još prije trudnoće, biti će potpuno sigurno i u redu ako nastavite s vježbanjem i za vrijeme trudnoće, i to tako dugo dok se vi osjećate ugodno.

 


jlp - I tjelovježba je u trudnoći preporučljiva

 

Jednako su tako trčanje, jahanje, plivanje i skijanje dozvoljeni, ali samo ako su dovoljno sigurni za trudnicu. Ponašajte se razumno i prestanite ako osjetite nelagodu ili ste umornii. Preporučljivo je i hodanje i vježbe za trudnice, o kojima se najbolje posavjetovati izravno s liječnikom.

izvor: www.intimatemedicine.com.hr