Što se sve smatra seksualnim uznemiravanjem?

Predsjednik uprave vam je na sastanku jasno dao do znanja da biste napredovali mnogo brže kada biste samo bili malo 'ljubazniji' s njim. I dok njemu dinarcu nije ni na kraj pameti da time gazi vaše ljudsko dostojanstvo, vi u sebi kuhate, tlak vam raste, čir na želucu se širi. Vidite sebe u jednoj od onih filmskih scena: vadite gun iz torbice i gurate mu ga pod bradu... (ili u usta, ako preferirate Tarantina)... Ali zvonjava telefona vas vraća u grubu stvarnost, a znojava svinja još je tu, u vašem vidokrugu, piše tportal.hr.

I onda se počnete pitati. Jeste li to sami skrivili? Događa li se to samo vama? Što ako se zaista počnete oblačiti kao opatica i prestanete se šminkati za posao? Odgovori na prva dva pitanja vrlo su kratki. Ne i ne. Odgovor na treće pitanje također nije dug: ili se ne bi ništa promijenilo ili biste dobili otkaz jer ste postali 'nereprezentabilni' i štetni za ugled tvrtke.

Možete li ga optužiti za seksualno uznemiravanje? Trik s ovom kategorijom je taj što je toliko teško usvojiti jednoznačnu definiciju, da u nekim državama SAD-a pravna definicija glasi 'seksualno uznemiravanje je ono što razuman čovjek smatra da ono jest'. Seksualno uznemiravanje je bilo koje neželjeno seksualno pristupanje, traženje seksualnih usluga te drugo verbalno i fizičko ponašanje seksualne prirode. Pri tome je važno da postoji implicitna ili eksplicitna ucjena (gubitak posla, nemogućnost napredovanja u poslu i sl). Pitanje pravnih kazni za počinitelje seksualnoga uznemiravanja kontroverzno je upravo zbog teškoća u definiranju pojave i određivanja granica između prihvatljiva i nasrtljiva seksualnog ponašanja. Možda se zato svega jedan do sedam posto svih žrtava odlučuje prijaviti ovakve incidente.

Seksualno se uznemiravanje najčešće događa na radnom mjestu i u obrazovnim ustanovama. Zapravo, pozornost javnosti prvi je put skrenuta na ovaj problem kada su 1977. studentice Yalea tužile fakultet zbog seksualnoga uznemiravanja. U jednom američkom istraživanju se pokazalo da je 42 posto žena i 15 posto muškaraca doživjelo seksualno uznemiravanje na radnom mjestu, a čak 73 posto žena i 22 posto muškaraca u visokoškolskim ustanovama (popularno zvano 'An A for a lay' ili 'Petica za seks').

Ako ste u nedoumici, tipovi ponašanja koji se mogu smatrati seksualnim uznemiravanjem kreću se od naoko bezazlenih ponašanja poput neprimjerene pažnje (uslužnosti) ili govora tijela (gesti, blizine stajanja), preko poziva (za izlazak, u stan), emocionalnog (e-mailovi, telefonski pozivi) ili pak verbalnog pristupanja (eksplicitni seksualni prijedlozi), pa sve do fizičkog pristupanja (dodirivanje, ljubljenje) ili otvorenih seksualnih ucjena (za ocjene, položaj).