Što očekivati i kako pripremiti dijete na bracu ili seku?

Owlet, Owlet čarapica, zdravlje djeteta, rođendan, prijestupna godina, 29 veljače, beba, duda za bebu , odvikavanje, činjenice, bebe, dijete, priprema
Ako se odlučite proširiti svoju obitelj, važno je starije dijete pripremiti na dolazak bebe. Kako to izvesti na najbolji mogući način, savjetuju psihologinje Tatjana Gjurković i Ivana Knežević, piše Zadovoljna.hr.

Kada ste prvi put ugledali vaše klupko sreće, sigurno ste mislili da vašoj sreći nema kraja. Toj maloj bebi posvetili ste svaki mogući trenutak pažnje. Shvatili ste koliko zapravo ljubavi možete podariti i odlučili proširiti svoju obitelj. Bez obzira na to jeste li i koliko dugo planirali drugu bebu, ne smijete zaboraviti pripremiti vaše dijete na dolazak prinove u obitelj.

Pravovremena priprema

Priprema djeteta na prinovu može početi i nekoliko mjeseci prije velikog događaja, ovisno o djetetovoj dobi. Što je dijete mlađe, period pripreme trebao bi biti bliži trenutku poroda. Uglavnom je dobro početi s pripremama kada postane uočljivo da ste trudni. U pripremi djeteta na dolazak brace ili seke važno je realno opisati što bi se moglo događati.

Najavite da će beba u početku dosta spavati i plakati, da ćete bebu trebati često hraniti, presvlačiti, uspavljivati i da će to možda ponekad oduzimati puno Vašeg vremena. Sve to djetetu možete ispričati kroz priču ili kroz igru s igračkama (plišanim životinjama ili lutkama).

Pri opisivanju što bi se sve moglo događati dobro je izbjegavati rečenice kao npr. da će se s bebom moći puno igrati, jer to zapravo nije istina. Odnosno, trebat će proći dosta vremena do toga, pa bi dijete moglo biti razočarano ako se tome nada odmah po bebinu dolasku.

Također, kroz igru možete, i prije dolaska bebe, s djetetom vježbati nježne dodire, uzimajući njegovu ruku i nježno mazeći bebu u igri. Možete mu predložiti igru "Mamin i tatin pomoćnik". Vježbanje mijenjanja pelena, odijevanja, maženja i kupanja novorođenčeta mogu biti jako zabavne za dijete. Važno je da je ta igra opuštena jer djeca kroz opuštenu atmosferu i igru najbolje uče, rekla je psihologinja Tatjana Gjurković.

Čitanje slikovnica ili pričanje o onome što sve može očekivati kada dobije bracu ili seku može biti od velike pomoći. Osim što ga možete uključiti u razne aktivnosti vezane uz dolazak bebe, možete ga angažirati i u donošenju odluka, primjerice izbora boje kolica, kako bi se osjećalo važnim i imalo veću povezanost s cijelom situacijom.

Svakako je poželjno ne uvoditi velike promjene vezane uz djetetove rituale kada se rodi beba. Promjene i nove rutine, koje će biti potrebne kada dođe prinova, bilo bi dobro predvidjeti te ih uvesti prije dolaska novog člana obitelji. Uz sve to, imajte na umu kako djetetu ovim pripremama možete samo malo približiti što će se događati i da to ne znači da mu se nikada neće javljati emocije koje, budući da je malen, tek treba naučiti izražavati.

Djeca najviše uče kroz svoje iskustvo i, dok nemaju to iskustvo, ne razumiju u potpunosti što ih očekuje. Zato je važnije od same pripreme biti uz njega onda kada vas treba i tako mu pomoći iznova potvrditi osjećaj sigurnosti koji mu pružate, napominje Tatjana.

Prvo upoznavanje

Nakon što ste pripremili dijete za dolazak nove bebe, sada je trenutak za upoznavanje novog člana obitelji. Spustite bebu u razinu djeteta i kažite mu da je to njegov novi braco ili seka. Recite da beba sada spava i podsjetite ga kako ste mu pričali da će beba puno spavati (povežite ono što beba u tom trenutku radi s onim što ste mu pričali).

Možda će Vaše dijete u tom trenutku izgledati zbunjeno i neće odmah htjeti dirati bebu ili ju pozdraviti, no to je normalno jer neće sva djeca jednako reagirati na novu situaciju te će mu možda trebati malo više vremena da se opusti. Možete djetetu izgovoriti da mu je sada možda malo čudno, ali da će to proći i da će se naviknuti i da bi se od sada trebale događati stvari o kojima ste s njim pričali vezano za bebu, rekla je Ivana .

Bilo bi dobro da se prvi trenuci upoznavanja dogode u bolnici, ako je ikako moguće. No i tu je potrebna priprema prije prvog posjeta u bolnici. Opišite što će se tamo događati, kako će izgledati bolnica, gdje ćete ići, gdje će biti beba, gdje će biti mama i slično. Dijete će tako moći bolje shvatiti gdje je mama, budući da nije kod kuće, i što se događa. Također, moći će vidjeti zbog čega su svi uzbuđeni i zašto je možda dosta toga drugačije od uobičajenog, savjetuje psihologinja Ivana Knežević.

Prva ljubomora
Drugačije od uobičajenog može biti i djetetovo ponašanje. Pažnja je sada više usmjerena na drugog člana obitelji, na što starije dijete nije uopće naviknuto. Upravo zbog toga može se javiti ljubomora.

Također, ljubomora se može pojaviti i vezano za materijalne stvari poput igračaka (dijeljenje, ili braco/seka dobivaju puno poklona, a starije dijete trenutačno ne). Ljubomora se ne mora javljati zato što roditelj poklanja pažnju bebi, već zato što dijete osjeća da je ne dobiva koliko je prije dobivao ili koliko bi želio dobivati, ističe Ivana.

Kako reagirati?

Ako nastupi ljubomora, odmah reagirajte jer njezino izražavanje može prerasti u posve nepoželjno ponašanje. Razgovor o djetetovim osjećajima i novonastaloj situaciji u ovom je slučaju nužan.

Svakako je važno da se starijem djetetu objasni da je novorođenče nježno, osjetljivo, da treba biti jako oprezan prema njemu, i to na djetetu razumljiv način, sukladno njegovoj dobi. Ako primijetite da starije dijete nije dovoljno svjesno svojih pokreta ili ponašanja prema bebi, uvijek ga nježno zaustavite, kažite da se tako ne smije dirati/ponašati s malom bebom i pokažite mu kako može. Dok se starije dijete „ne uigra" u odnos s bebom, dobro je biti uz njega da zna da ste tu da brinete ako ono napravi nešto što možda ne bi trebalo, ali i da mu pokažete kako to može napraviti na ispravan način i tako mu dodatno pružili osjećaj sigurnosti u tim novim i za njega izazovnim situacijama, napominje Tatjana.

Osim što agresivna ponašanja mogu biti usmjerena na osobu koja im je potaknula ljubomoru, dijete jednako tako može pokazivati izrazitu privrženost prema osobi koja je potaknula ljubomoru. Tako se primjerice mogu prema novom članu obitelji odnositi s puno brižnosti i pomagati mu, ili kroz povećanu usmjerenost na roditelja u želji da ga se ''odvuče'' i ''ima'' samo za sebe.

Neka su istraživanja pokazala da je mogućnost pojave ljubomore manja kod obitelji koje zajedno provode slobodno vrijeme. To mogu biti društvene igre, odlazak u prirodu - bilo koja aktivnost koju odlikuje obiteljsko zajedništvo i ravnopravno sudjelovanje, otkriva psihologinja Tatjana.

Starijoj djeci pokušajte jednako redovito poklanjati pažnju i dajte do znanja kako su vam i dalje važna. Iako to može biti izazov, pokušajte ne uspoređivati djecu međusobno i svakome posvetite vrijeme.